Een bodembedekker is een breed uitgroeiende, vaste plant. Het voordeel van een bodembedekker is dat ze breed uitgroeien en er dus voor zorgen dat er nauwelijks tot geen onkruid zal groeien. Daarom zijn ze ook nog eens uitermate geschikt voor een onderhoudsvriendelijke tuin. Ze houden het onkruid tegen maar toch geeft ze kleur aan je tuin. Een bodembedekker kruipt laag over de grond. Bijkomend voordeel is dat bodembedekkers voorkomen dat je grond snel uitdroogt.
Bekendste bodembekkers zijn toch wel :
– Maagdenpalm
– Schaduwkruid
– Dwergmispel.
– Vrouwenmantel.
Op een zonnige plek zijn de vrouwenmantel en de dwergmispel het meest geschikt. Het maagdenpalm en het schaduwkruid verdragen schaduw het beste. Een bodembedekker kan eigenlijk overal groeien. Hij stelt maar weinig eisen aan de bodem. Het enige wat de grond moet zijn is schoon. Dit betekent zonder wortels en onkruid.
Ook zit er nog verschil in de bodembedekkers die hun bladeren het hele jaar behouden en de bodembedekkers die in de winter hun bladeren verliezen.
Siergras al bodembedekker.
Van siergrassen kun je prachtige struikachtige blokken vormen. Vooral van de wat grotere soorten siergrassen zoals het pampasgras of het prachtriet. Je kunt er zelfs kleur vakken mee maken. Met de wat kleinere bodembedekkers kun je een prachtig tapijt creëren. Dit doe je door ze dicht bij elkaar te planten, hierdoor is het ook zeer geschikt als bodembedekker.
Siergrassen zie je ook steeds vaker in tuinen geplant worden. Ze zijn vooral populair omdat ze het hele jaar hun kleur behouden. Zowel in de zomer als in het najaar en voorjaar geven ze kleur aan je tuin. Er zijn ook siergrassen die in de winter bovengronds afsterven. In het voorjaar kun je deze tot vlak boven de grond afknippen. Ook is het nog een heel rustgevend, dat geluid van de siergrassen. Ze maken namelijk een ruisend geluid.
Siergrassen zijn uitermate sterke planten, die ook nog maar eens weinig onderhoud nodig hebben. Het is dus een onderhoudsvriendelijke plant. Ook hebben siergrassen nagenoeg nooit last van ziekte. Siergrassen kunnen alleen niet tegen natte voeten. Verder zijn ze niet veeleisend. Wel staan ze graag in het zonnetje. Voor stevige stengels en bladeren kun je de plant voeding geven. Het beste is om ze meststof met veel kalium te geven.
Een siergras is prima winterhard. En zal dan ook meestal zonder problemen over winteren. Bij jonge plantjes is het verstandig ze wel te beschermen tegen strenge vorst. Deze jonge plantjes kunne namelijk wel kapotvriezen. Je kunt ze beschermen door de bladeren er rondom te leggen.
Bij groenblijvende siergrassen is snoei niet altijd nodig. Wat je wel kunt doen is in het voorjaar de beschadigde en lelijke bladeren weg te knippen.