Oude vloertegels verwijderen is een bijkomend kwaad als je nieuwe vloertegels wilt plaatsen in de badkamer. Het verwijderen van oude vloertegels is een zeer arbeidsintensief en tijdrovend klusje, maar met het juiste gereedschap en een beetje doorzettingsvermogen is het heel goed zelf te doen. Ga jij binnenkort oude vloertegels verwijderen en kan je wel wat tips gebruiken? Of twijfel je nog steeds om dit werkje uit te besteden of zelf te doen? In dit artikel vertellen we alles wat je moet weten over het verwijderen van tegels. Lees je mee?
Vloertegels verwijderen, 5 handige tips
We zullen zeker niet gaan verkondigen dat vloertegels verwijderen ontzettend gemakkelijk is. Het is een lastig, saai en tijdrovend klusje. Maar het is wel heel goed zelf te doen. Hieronder geven we je 5 handige tips bij het verwijderen van oude vloertegels. Dat maakt de klus hopelijk een stukje makkelijker. Een goede voorbereiding is immers het halve werk, toch?
- Bekijk eerst wat de samenstelling is van de tegels. Vaak worden tegels gelijmd. Als dit het geval is, zal de klus een stuk minder lastig zijn dan als de tegels in cement zijn gegoten of als er sprake is van epoxytegels in de badkamer. Bekijk ook of er eventueel vloerverwarming onder de tegels geplaatst is. Deze wil je uiteraard beschermen als je de oude tegels verwijderd en uiteindelijk weer de nieuwe plaatst. Probeer zoveel mogelijk te weten te komen over de tegels om de vloertegels op de juiste manier te verwijderen.
- Bij gelijmde tegels is de procedure van het vloertegels verwijderen niet enorm lastig, maar is het wel zwaar intensief. Vaak wordt er gebruik gemaakt van een schop of spade en wordt deze onder de tegels gestoken. Dit is een zware klus en als je zelf fysiek niet zo sterk bent is dit geen aanrader. Er zijn ook speciale gereedschappen voor deze klus op de markt gebracht, zoals de troffel. Als alle vloertegels zijn verwijderd, verwijder je de lijmresten totdat je bij de cementvloer komt.
- Vloertegels verwijderen die in cement gegoten zijn vraagt om een geheel andere aanpak. Bovendien vraagt dit om gereedschappen die je hoogstwaarschijnlijk niet in huis hebt liggen, zoals een vloerafbikhamer met een krachtige compressor. Gelukkig zijn deze apparaten wel heel goed te huren. Laat je wel van tevoren goed informeren over de werking van het apparaat, zo voorkom je vervelende vergissingen. Probeer bij het verwijderen van de vloertegels de cement laag intact te houden, anders moet deze opnieuw aangestreken worden voordat er nieuwe tegels gelegd kunnen worden.
Vloertegels verwijderen, zelf doen of uit besteden?
Vloertegels verwijderen kun je prima zelf doen, al is het wel een zwaar en tijdrovend werkje. Het kan echter zo zijn dat je fysiek niet in staat bent om deze klus te klaren. Als dat zo is kan je ervoor kiezen om het werk uit te besteden aan een kennis, familielid of vakman. Let er wel op dat dit allemaal extra geld kost. Als je wilt besparen op de verbouwingskosten van de badkamer is het aan te raden om alles wat je zelf kunt doen ook echt aan te pakken. De vloertegels verwijderen uit de badkamer is iets wat de meeste mensen dan ook gewoon zelf doen.