Je keuken als nieuw… dat is iets waar veel mensen met een verouderde keuken van dromen. Na heel wat jaren plezier gehad te hebben van de keuken, merk je nu toch wel dat deze zijn langste tijd wel gehad heeft. De uitstraling van de keuken verbleekt tegenover de rest van het wooninterieur en alle apparatuur is niet meer wat het geweest is. Een keukenrenovatie om je keuken als nieuw te maken is dan ook iets waar de meeste mensen wel eens over na gedacht hebben. In de realiteit kiezen de meeste mensen er echter toch voor om de gehele keuken te vernieuwen. Maar wanneer is een keukenrenovatie dan wél een goed idee? Dit is vooral afhankelijk van de situatie. In dit artikel vertellen we meer over de situaties waarin een keukenrenovatie een goed idee is én lichten we de voordelen van een keukenrenovatie nog eens haarfijn toe.
De voordelen van een keuken als nieuw maken
Een keuken als nieuw maken door middel van een keukenrenovatie kent talloze voordelen. Toch is dit niet voor elke situatie zo. Hieronder vertellen we meer over de belangrijkste voordelen, mits een keukenrenovatie wordt toegepast in een prima situatie:
- Een keukenrenovatie kost niet zoveel als dat je kwijt zou zijn als je een geheel nieuwe keuken zou plaatsen. Ondanks dat dit meestal niet zoveel kost, geef je de keuken wel een geheel nieuwe uitstraling. Een keuken als nieuw voor een lagere prijs. Dat klinkt heerlijk, nietwaar?
- Waardestijging van jouw woning: de keuken en de badkamer zijn zeer belangrijke ruimtes voor het vermeerderen van de waarde van je woning. Als je geen budget hebt om een gehele nieuwe keuken aan te schaffen, maar je woning slecht verkocht wordt door de keuken die er nu staat, kan je ervoor kiezen om een keukenrenovatie uit te voeren. Dit is een stuk goedkoper en kan voor een waardestijging van jouw woning zorgen.
Wanneer heeft een keuken als nieuw maken geen zin?
Een verouderde keuken als nieuw maken klinkt geweldig, maar soms heeft dat helemaal geen zin meer. Dit is bijvoorbeeld het geval als je niet tevreden bent over de indeling van je huidige keuken. Een indeling is zeer moeilijk te veranderen. Uiteraard is dit wel mogelijk, maar dan spreek je wel over een hoog kostenplaatje. Zo hoog dat de marge tussen een nieuwe keuken kopen en een keukenrenovatie te minimaal is om hiervan te profiteren. Bovendien kunnen er keukenstijlen zijn die enorm prijzig zijn om te vervangen. Denk bijvoorbeeld aan een massief landelijke keuken. Deze komen vaak met een hoger kostprijsje en daardoor is het soms goedkoper om de gehele keuken te vervangen voor een andere stijl. Ook is het belangrijk om rekening te houden met de huidige staat van de keuken. Als een keuken van ouderdom uit elkaar valt kan je deze aftakeling misschien een paar jaar rekken door nieuwe keukenkastjes en een nieuw aanrechtblad te laten plaatsen, maar dit zullen zeker geen tientallen jaren zijn. Weeg de voor- en nadelen tegen elkaar op voordat je besluit of een keukenrenovatie eigenlijk wel een goed idee is.