energiekosten besparen

Besparen op de energiekosten in je woning

Zoals je weet zijn er verschillende manieren die ervoor kunnen zorgen dat je kunt besparen op je energiekosten in je woning. De meeste mensen zitten al jaren bij dezelfde energieleverancier. Vaak is het oude contract dan al overgegaan in een duurder variabel contract. Het kan dan zinvol zijn om te beginnen met je energie te vergelijken om een voordeliger contract te krijgen. Is je contract nog niet afgelopen? Dan is het verstandig om te kijken of je kunt overstappen zonder een boete te betalen bij de huidige leverancier.

Eenvoudige tips om te besparen

Om te beginnen geven we je enkele eenvoudige tips om al snel te kunnen besparen op je energieverbruik in de woning.

  • Vervang gloeilampen voor ledlampen.
  • Zet de vaatwasser en wasmachine pas aan als deze vol zitten.
  • Zet in de winter de verwarming lager, warm jezelf met een deken of dikke trui en steek kaarsen aan.
  • Gebruik in plaats van een airconditioner een ventilator.
  • Sluit in de zomer overdag gordijnen en vergeet je zonnescherm niet. Hierdoor hoef je minder gebruik te maken van een airconditioner of ventilator.
  • Door apparaten helemaal uit te zetten kun je het sluimerverbruik tegengaan. Stekkerblokken met een aan/uit knop zijn hierin een uitkomst.
  • Bij de aanschaf van nieuwe elektrische apparaten is het verstandig om naar het energielabel te kijken, A+++ is het zuinigste energielabel.
  • De was laten drogen op een droogrek is beter dan in de droger.

Grote besparingsmogelijkheden

Als je iets meer wilt besparen naast de eenvoudige tips en je nieuwe energiecontract hebben we ook enkele grotere besparingsopties voor je. Er zijn meerdere manieren om hiervoor te zorgen. Je kunt ervoor kiezen om zonnepanelen te nemen. Deze zorgen ervoor dat een deel van je verbruik (of misschien wel alles) wordt gesaldeerd. Zonnepanelen zijn de laatste jaren voordeliger geworden in aanschaf en ze wekken meer op. Wanneer je het totale verbruik opwekt betaal je alleen nog voor het gas dat je afneemt.

zonnepanelen plaatsen

Door je huis van goede isolatie te voorzien, kan je ook veel besparen op je gasverbruik. Dat is wel een grotere investering maar die verdien je uiteindelijk makkelijk terug in komende jaren. Het is prettiger wonen in een huis dat goed geïsoleerd is. Ook wordt je huis meer waard door het aanbrengen van isolatiemateriaal. Welke vorm van isoleren het best past bij jouw woning kun je door een vakman laten bepalen.

isoleer huis geld besparen

Er zijn dus veel verschillende manieren om het energieverbruik in de woning terug te dringen. Mocht je in één keer grote stappen willen zetten én je kunt het jezelf veroorloven, dan kan je het beste kiezen voor het plaatsen van zonnepanelen of het goed laten isoleren van je woning. Wil je op kleinere schaal beginnen met besparen? Let dan op de dagelijkse dingen zoals een was draaien en het vervangen van oude gloeilampen. Natuurlijk is ook belangrijk om je energiecontract eens onder de loep te nemen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *