woning energieneutraal maken warmtepomp

Energieneutraal wonen dankzij de warmtepomp

In 2019 maken we kennis met steeds meer nieuwe manieren om onze woning te verwarmen. Energieneutraal wonen speelt een prominente rol in onze dagelijkse hersenspinsels. De overheid zinspeelt op energieneutraal wonen voor iedere Nederlander. Desalniettemin zijn dit nog steeds toekomstplannen. Plannen die ooit de realiteit zullen worden, maar zolang deze nog niet verplicht zijn nog niet door iedere burger worden doorgevoerd. Het schort hem nog vooral aan kennis over energieneutraal wonen. Slechts weinig mensen weten hoe ze dit kunnen bewerkstellen. Daarnaast speelt ook het prijskaartje een belangrijke rol. Is het überhaupt mogelijk om van het gas af te stappen en naar alternatieven te zoeken? Het antwoord is ja. Maar hoe doen we dit dan? De warmtepomp biedt in veel gevallen de oplossing. Maar hoe zit dat eigenlijk?

Kosten baten analyse

De warmtepomp kosten baten spelen logischerwijs een belangrijke rol. Ondanks dat we op de hoogte zijn van de noodzaak om duurzaam te leven, zien we nog steeds niet in wat voor voordelen dit heeft voor de portemonnee. Bovendien beschikt niet iedereen over voldoende financiële middelen om over te stappen naar alternatieve zelfvoorzienende middelen. Nu de cv-ketel langzaam uit het straatbeeld verdwijnt is de warmtepomp een goed alternatief. Toch hikken veel consumenten op tegen het hoge kostenplaatje van dit duurzame alternatief. De baten van een warmtepomp zijn duidelijk: minder stookkosten, minder CO2-uitstoot en een hoog wooncomfort. Het levert dan ook zeker iets op als je kiest voor een warmtepomp. De baten wegen zwaarder tegen de kosten op. Daarnaast heb je te maken met een terugverdientijd. Op de lange termijn zal je de aanschafprijs terugverdienen, daarnaast geniet je nu nog van subsidies voor een zachter kostenplaatje.

De kosten van een warmtepomp zijn afhankelijk van het type woning. Over het algemeen kun je rekenen op een bedrag tussen de 6,5 en 14,5 duizend euro.

kosten warmtepomp

Voordelen van een warmtepomp

Een warmtepomp beschikt over vele voordelen voor de gebruiker. Wij zetten de belangrijkste voordelen voor jou op een rijtje:

  • Hoog wooncomfort: comfortabel wonen is uiteraard van hoge prioriteit in je uiteindelijke keuze. Terwijl je heerlijk ligt uit te rusten in je steigerhouten slaapkamer is het wel belangrijk dat je geniet van fijne temperaturen. Als je niet meer van het gas gebruik kunt maken, hoe zorg je dan voor een aangename leefomgeving? Dankzij een warmtepomp blijft de temperatuur in huis altijd stabiel. Als het buiten warm is, verkoeld de pomp de woning. Als de temperaturen buiten dalen, wordt de woning warmer.
  • Zuinig met energie: veel mensen zijn bang dat de aanschaf van een warmtepomp resulteert in een flinke stijging van de energierekening. De compressor vraagt immers om elektriciteit. Toch blijkt dit niet het geval te zijn. Het energieverbruik van de compressor is zeer laag.
  • Bespaar op de stookkosten: energie besparen is nog nooit zo gemakkelijk geweest. Dankzij een warmtepomp gebruik je weinig tot geen gas meer. Je vertrouwt op natuurlijke energiebronnen, bronnen die vrijwel geen geld kosten. Zo bespaar je honderden euro’s en denk je tegelijkertijd ook nog eens mee aan het milieu!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *