Vanuit huis werken? Dit moet je weten!

Vanuit huis werken? Dit moet je weten!

Sinds de opkomst van Covid-19 is thuiswerken niet langer een zeldzaamheid, maar eerder regel dan uitzondering. De voordelen zijn evident: geen pendeltijd, totale autonomie over je werkomgeving en het comfort van je eigen huiskleding. Echter, voor sommigen kan thuiswerken ook nieuwe uitdagingen met zich meebrengen, zoals afleidingen of een gebrek aan structuur. Om ervoor te zorgen dat je thuiswerkervaring productief en plezierig is, hebben we een aantal gouden tips voor je op een rij gezet.

Optimaliseer je werkplek

Een comfortabele en motiverende thuiswerkplek is onontbeerlijk. Begin met het vinden van een rustige hoek in huis, weg van dagelijkse afleidingen. De grens tussen werk en privé kan vervagen bij thuiswerken, dus het hebben van een specifieke werkplek kan hierbij helpen. Investeren in goed meubilair, zoals een ergonomische stoel en een ruim bureau, is essentieel voor je houding. Zo hoef je niet altijd vanaf je kantinestoel te werken. En vergeet de belichting niet! Hoewel natuurlijk licht de voorkeur heeft, kan goed kunstlicht net zo effectief zijn bij het tegengaan van oogvermoeidheid.

 

Betrouwbaar internet is een must

Als er één ding frustrerender is dan een slechte internetverbinding, dan moet het wel een slechte verbinding tijdens een belangrijke online meeting zijn. Een solide en snelle internetconnectie is een must. Zonder goed internet, kun je namelijk niet aangenaam vergaderen. Overweeg daarom om te investeren in hoogwaardige wifi-apparatuur of een ethernetkabel. Het veilig opslaan van je werk en het hebben van een robuuste online beveiliging zijn evenzeer belangrijk.

Houd je aan een routine

Thuis kan de verleiding groot zijn om flexibeler te zijn met je werktijden. Wanneer ‘s ochtends je wekker gaat, zul je waarschijnlijk het liefst nog even lekker omdraaien en verder slapen. Op dat moment denk je die tijd later dan wel in te halen, waardoor je vervolgens in de avond weer tot laat door moet werken. Niet echt gezellig, en ook niet echt goed voor je. Het lijkt dan misschien wel fijn om flexibel te zijn in je werktijden, maar het behouden van een routine kan juist helpen bij het handhaven van discipline en focus. Zet een wekker, kleed je aan (ook al is het casual) en stel dagelijkse doelen op. Een duidelijke structuur kan wonderen doen voor je productiviteit.

 

Neem tijd voor jezelf

Het gemak van thuiswerken kan soms betekenen dat je vergeet te pauzeren. Toch is het belangrijk om dit wel echt regelmatig te doen. Pauzes kunnen je namelijk helpen met uiteindelijk weer productiever te zijn en je werk beter te kunnen doen. Geen enkel mens kan namelijk acht uur per dag aan een stuk doorwerken. Stap dus even achter je computer vandaan en leg je werk even weg om een welverdiende pauze te houden. Of het nu een korte wandeling is, enkele rekoefeningen of gewoon even in de tuin zitten; het is belangrijk om je geest en lichaam te verfrissen. Een momentje in de buitenlucht kan je al snel een boost geven om daarna weer met vernieuwde energie aan de slag te gaan.

Met deze tips in je achterhoofd wordt thuiswerken een fluitje van een cent!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *