Tips om thuiswerken leuker en makkelijker te maken

Tips om thuiswerken leuker en makkelijker te maken

De afgelopen jaren zijn veel van ons geïntroduceerd in het fenomeen van thuiswerken. Wat begon als een paar weken is inmiddels al een aantal jaar aan de gang. Ook nu we weer ‘gewoon’ naar kantoor kunnen, bijten veel werkgevers zich vast in het nieuwe werken. Zo zijn steeds meer werknemers verplicht om enkele dagen vanuit huis te werken. Dit zou de flexibiliteit ten goede komen en veel voordelen opleveren. Ook nu de energiekosten hoog liggen en bedrijven daardoor minder hoeven te stoken in hun bedrijfspanden. Maar is thuiswerken voor de werknemers wel zo makkelijk?

Helaas is dat zeker niet altijd het geval. Sommige werknemers vinden het erg lastig om de juiste balans tussen privé en werk te vinden als ze thuis zijn. Ook zien ze hun productiviteit dalen. Gelukkig zijn hier wel dingen tegen te doen. Maak daarom gebruik van de volgende tips om thuiswerken leuker én makkelijker te maken.

Een effectieve werkplek

Geloof ons, met een laptop aan de eettafel of zelfs hangend op de bank is geen goed idee. Dit is niet alleen heel slecht voor je lichaam, maar zorgt ook voor veel te veel afleiding. Daarom is het belangrijk om een effectieve werkplek in te richten. Eentje waar tegelijkertijd alle benodigdheden in aanwezig zijn. Bedenk goed welke apparaten en kantoorartikelen je normaal gesproken dagelijks gebruikt. Ook aan apparaten zoals bijvoorbeeld een printer. Vergeet hierbij ook de toebehoren niet. Aan een printer zonder samsung toner heb je natuurlijk niets.

Wist je dat in de Arbowet is opgenomen dat een thuiswerkplek net zo aangenaam moet zijn als op kantoor? Daarom is de werkgever verplicht om je financieel te ondersteunen bij het realiseren van een effectieve werkplek thuis. Schroom je dus niet om naar de mogelijkheden te vragen. Dat maakt het werk namelijk een stuk gemakkelijker en doet je productiviteit stijgen. Op de lange termijn biedt dit dus ook veel voordelen voor de werkgever.

Ruim op

Thuiswerken brengt ook enorm veel rommel met zich mee. Denk alleen maar aan de administratieve rompslomp, papieren die blijven slingeren en daardoor het gevoel dat je niet effectief je werk kunt doen. Investeer daarom in ordners en andere praktische opbergers. Op die manier kun je elke dag beginnen en eindigen met een opruimrondje. Zo blijft je werkplek netjes en is het makkelijker om geconcentreerd te blijven.

Neem voldoende pauzes

Als je thuiswerkt heb je misschien het gevoel dat je het niet zo nauw hoeft te nemen met de normale werktijden. Dat is immers het voordeel van thuiswerken. Je deelt je uren zelf in. Bedenk echter goed dat sommige regels er niet voor niets zijn. Je bent niet voor niets verplicht om pauzes te nemen op het werk. Dit is noodzakelijk om productief te blijven.

Neem daarom echt voldoende pauze tijdens het thuiswerken en ga dan het liefst even iets actiefs doen. Denk aan een home work-out of gewoon een wandelingetje om het huis. Even de hersenen prikkelen zodat je er straks weer met volle moed tegenaan kan. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *