bank

De beste manieren om je stoffen bank en meubels schoon te houden

Na een lange werkdag is er niets gezelliger dan je ’s avonds nestelen op je bank. Samen met je partner of gezin, of misschien wel alleen met een snack? Je staat er misschien niet altijd bij stil, maar je bank verzamelt heel wat vuil. Heb je een stoffen bank? Dan is reinigen op regelmatige tijdstippen erg belangrijk. Maar hoe pak je dit aan? In dit artikel delen we een paar tips, zodat jouw bank schoon is én blijft.

Stof, Kruimels en oppervlakkig vuil

Heb je een bank met losse kussens? Haal ze even weg en klop ze buiten uit. De vaste delen ga je te lijf met je stofzuiger. Een leuke tip is om te online te kijken naar een stofzuiger test. Zo kan je nalezen of je stofzuiger geschikt is om je stoffen bank goed schoon te maken.

Stofzuiger

Krijgt je stofzuiger toch niet alles weg? Met een pluizentondeuse kan je wellicht de overige kleine, droge vuiltjes en haartjes van je huisdieren weghalen. Een pluizentondeuse is draagbaar, werkt op batterijen of netstroom en kan gebruikt worden op alle soorten materialen. Een tondeuse op netstroom is krachtiger dan een draadloze variant en je hoeft je geen zorgen te maken over leeglopende batterijen. Een pluizentondeuse is speciaal gemaakt om stoffen pluisvrij te houden. Het apparaat heeft gaten in het ‘glijoppervlak’ waar pluisjes door naar binnen worden getrokken.

Vlekken

De ene vlek is de andere niet, maar meestal helpt een klein beetje zeep al. Masseer een kleine hoeveelheid zeep onverdund op de vlek in met een spons of vochtige doek. Blijf zacht wrijven tot de zeep flink gaat schuimen. Poets na met een droge doek, liefst uit vochtabsorberend materiaal. Zodra de vlek droog is, zal je merken dat ze verdwenen is.

Vieze geurtjes

Heeft je bank een vervelend geurtje? Dan is natriumbicarbonaat of zuiveringszout je redding. Strooi wat van het poeder op je bank en laat het een uurtje inwerken. In die tijd absorbeert het natriumbicarbonaat de geurtjes uit je stoffen bank. Verwijder het daarna met je stofzuiger. Weg natriumbicarbonaat, weg geurtjes!

Ruikt je bank daarna toch nog steeds niet lekker fris? Verstuif dan een mengeling van schoonmaakazijn met lauw water op de bank, ongeveer één eenheid van elk. Voeg een paar druppeltjes etherische olie naar keuze toe als je graag een extra geurtje wil. Doe dit wel vanop minstens een half metertje afstand. Laat het een nachtje trekken en zorg dat er in die tijd niets of niemand de bank gebruikt.

Een stoffen bank reinigen doe je misschien niet in een, twee, drie, maar erg moeilijk is het ook niet. Doe het op regelmatige basis en geniet op die manier zo lang mogelijk van je stoffen zitbank. Deze tips kan je natuurlijk ook toepassen op andere meubels met stoffen bekleding, zoals stoffen stoelen en bureaustoelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *