3 tips voor het onderhoud van houten tuinmeubelen

3 tips voor het onderhoud van houten tuinmeubelen

Houten tuinmeubelen behoren al decennialang tot de ultieme favoriet op het gebied van tuinmeubilair. En dat is ook niet zo vreemd, want deze tuinmeubelen geven jouw tuin direct de perfecte finishing touch. Hout zorgt niet alleen voor een prachtige natuurlijke uitstraling, maar kan ook nog eens in allerlei verschillende tuinstijlen worden toegevoegd. Of je nu dol bent op een moderne of juist minimalistische stijl, houten tuinmeubelen kunnen eigenlijk altijd.

Ondanks de populariteit van houten tuinmeubelen zijn er ook mensen die deze meubels liever vermijden. Niet omdat ze niet dol zijn op de uitstraling, maar simpelweg wegens het enorme onderhoud. Of beter gezegd, het onderhoud waar men altijd voor gewaarschuwd wordt. Dit hoeft echter geen reden te zijn om geen houten tuinbank te kopen. Wanneer je het onderhoud op de juiste manier aanpakt, hoeft dit helemaal niet zoveel tijd in beslag te nemen. In dit artikel geven we 3 tips om jouw favoriete houten tuinmeubelen mooi te houden. Scroll gauw verder!

1.    Regelmatig schoonmaken

Voorkomen is beter dan genezen. Dat motto moet zeker toegepast worden bij het onderhouden van houten tuinmeubels. Je wil proberen te voorkomen dat je straks uren aan het werk bent om de meubels schoon te krijgen. Zorg er daarom voor dat je voor ieder gebruik even snel wat schoonmaakt. Zo krijgt vuil geen kans om zich in te nestelen en is het schoonmaken eenvoudig en snel gedaan. Houten meubels geven vaak zelf al heel veel vuil af wanneer ze nat worden gemaakt. Gebruik daarom een emmer met sopje om deze snel te reinigen. Je kunt vervolgens een goede borstel en houtreiniger gebruiken om het laatste hardnekkige vuil te verwijderen.

schoonmaken houten meubels

2.    Vermijd de hogedrukreiniger

Veel mensen denken snel klaar te zijn door eventjes de hogedrukreiniger aan te zetten. Dit is echter geen slim idee. Door het gebruik van een hogedrukreiniger kun je de houten meubels namelijk onnodig beschadigen. Zeker bij relatief kwetsbaar hout. Bovendien is het maken van een sopje ook zo gedaan. Neem daarom het zekere voor het onzekere en laat de hogedrukreiniger in de schuur staan.

3.    Bepaal welk soort hout er gebruik is

Naast het schoonmaken van de meubels is het natuurlijk ook belangrijk om af en toe een wat intensievere onderhoudsbeurt uit te voeren. Hoe je dit doet hangt af van het soort hout wat gebruikt is. De meeste houten tuinmeubelen zijn van hardhout of teakhout gemaakt.

Hardhouten tuinmeubelen vragen om meer onderhoud dan teakhout. Het hout is gewend aan een klimaat met een hogere luchtvochtigheid dan wij in Europa gewend zijn. Hierdoor heeft hij extra aandacht nodig om in optimale conditie te blijven. Gedurende de zomermaanden wordt geadviseerd om hardhouten tuinmeubelen minimaal één keer in de twee maanden in de olie te zetten. Zo worden de meubels beschermd tegen krachtige uv-stralen en blijft het hout soepel. Zodra je ziet dat de kleur vervaagt, is dit een goede graadmeter om opnieuw de olie er bij te pakken. Daarnaast wordt bij hardhouten tuinmeubelen geadviseerd om deze gedurende de wintermaanden op te bergen. Gebruik hierbij altijd een beschermhoes die voldoende ventileert, zo voorkom je dat het hout gaat broeien en er schimmels ontstaan.

Tuinmeubelen van teakhout hebben vaak de voorkeur omdat deze veel minder onderhoud nodig hebben. Zij kunnen het gehele jaar door blijven staan en beschikken van nature over een voedende olie die zelf-beschermend werkt. Om de kleur mooi te houden kun je er voor kiezen om eens per jaar een olie te gebruiken, maar dit is niet vereist. Enkel schoonmaken met een sopje is voldoende om groene aanslag te voorkomen. Hierdoor vraagt dit materiaal vrijwel geen extra onderhoud ten opzichte van andere tuinmeubelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *