Welk matras past bij mij?

Welk matras past bij mij?

Een goed matras is van essentieel belang voor een goede nachtrust. Wanneer je op een oud matras slaapt kan dit enorme gevolgen hebben voor de fysieke gezondheid. Je staat op met lichamelijke klachten en kan door slaaptekort ook nog eens andere lichamelijke- en mentale klachten krijgen. Dit geldt natuurlijk ook wanneer je voor een matras kiest die niet bij jouw persoonlijke wensen aansluit. Daarom is het zeer belangrijk om de juiste keuze te maken. Maar hoe kies je een matras die bij jou past?

Een goed matras vinden kan nog een hele opgave zijn. Het aanbod van matrassen is tegenwoordig ontzettend groot. Er zijn heel veel verschillende soorten matrassen met elk hun eigen persoonlijke eigenschappen. Welk matras het beste bij jou past hangt van heel veel verschillende factoren af. Denk aan je gewicht, lengte en slaaphouding. In dit artikel helpen we jou alvast een beetje op weg te helpen. Kom je er na het lezen van dit artikel nog niet uit? Maak dan een afspraak bij een speciaalzaak en laat je adviseren.

De breedte en de lengte van het matras

Bij de aanschaf van een matras op topdekmatras is het allereerst belangrijk om het juiste formaat te bepalen. Natuurlijk is het belangrijk dat deze geschikt is voor het bed, maar je moet ook rekening houden met je eigen postuur en lengte. Alle matrassen worden in een standaard uitvoering van 2 meter lengte geleverd. Voor de meeste mensen is dit een prima formaat. Voor zeer lange mensen is het echter soms verstandig om voor een extra lang matras te kiezen. Specialisten adviseren om circa 20 tot 25 centimeter bij je eigen lengte op te tellen. Dit is het ideale formaat van jouw matras.

Wanneer je kijkt naar de breedte van het matras is het vooral belangrijk om rekening te houden met je postuur. Iemand met een normaal postuur heeft voldoende aan een standaard breedtemaat. Wanneer je iets breder bent, kan het echter prettiger zijn om voor een grotere breedtemaat te kiezen. Dat ligt net wat comfortabeler en zo hou je extra ruimte over. Ook prettig wanneer je samen met je partner slaapt.

De breedte en de lengte van het matras

Anti-allergisch of niet?

Ben je erg gevoelig voor verschillende stoffen? Dan is het belangrijk om hier rekening mee te houden bij een aanschaf van een nieuw matras. Je wil immers voorkomen dat je nachtrust wordt verstoord door lichamelijke ongemakken. Gelukkig bestaan er verschillende matrassen die anti-allergisch zijn. Zo weet je zeker dat je van een ongestoorde nachtrust kunt genieten. Zorg er tevens voor dat het matras over voldoende ventilatie beschikt.

Slaaphouding

Welk matras het beste bij jou past, hangt van heel veel verschillende factoren af. Hierbij is ook met name de slaaphouding van essentieel belang. Hieronder geven we aan welk matras bij welke slaaphouding de beste keuze is:

  • Rugslapers ervaren vaak rugklachten doordat de rug niet in de juiste vorm blijft tijdens het slapen. Bovendien wordt er heel veel gewicht geplaatst op de rug. Daarom is het belangrijk dat het matras de ideale S-vorm bevordert. Zo behouden de rugwervels hun vorm en ervaar je minder lichamelijke ongemakken. Slaap je meestal op je rug? Kies dan vooral niet voor een te hard matras om je rugwervels te sparen.
  • Buikslapers lopen doorgaans snel het risico op rugklachten. Vooral de onderrug is vaak gevoelig. Dit komt omdat je rug hol wordt gevormd. Als je een echte buikslaper bent is het goed om voor een medium of hard matras te kiezen. Bedenk echter wel dat er maar heel weinig mensen zijn die daadwerkelijk de gehele nacht op hun buik slapen. Meestal draaien ze weer in hun slaap om naar de zij.
  • De meeste mensen behoren tot de groep van zijslapers. Hierbij is het belangrijk dat de ruggengraat op de zij in een rechte lijn blijft liggen. Vanaf de nek tot onderaan het staartbeen. Ga daarom voor een matras met comfortzones, zodat deze je gehele lichaam op de juiste plekken kan ondersteunen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *