Wat te doen bij mos in je tuin

Wat te doen bij mos in je tuin?

Wanneer je last hebt van mos in je tuin dan wil je hier vanzelfsprekend snel vanaf. Als iemand met groene vingers weet je natuurlijk hoe mos zich snel over je hele gazon kan verspreiden. Van mos afkomen hoeft niet lastig te zijn. Het kan zelfs op een milieuvriendelijke manier! Hier lees je wat je kunt doen om mos als sneeuw als de zon te doen verdwijnen.

Het ontstaan van mos

Het ontstaan van mos kan vele oorzaken hebben. Het kan bijvoorbeeld komen door plekken waar veel schaduw is, verkeerd onderhoud, een te vochtige ondergrond, onjuiste waterafvoer, een niet vruchtbare ondergrond of een bodem met te veel zuur.

Het verhinderen van mos

Voorkomen is vaak beter dan genezen. Het scheelt veel werk om de mosvorming voor te zijn. Dit begint bij het goed onderhouden van het gazon. Dit houdt in het regelmatig maaien van het gras en schaduwplekken voorkomen. Ook dien je de beplanting bij de knippen. Een gezonde ondergrond is ook belangrijk, zoals de zuurtegraad van de bodem. Dit zie je niet met het blote oog, maar kun je wel monitoren door de PH-waarde te meten. Wanneer de bodem te zuur is kun je kalk strooien om de zuurtegraad teniet te doen.

De natuurlijke bestrijding van mos

Wanneer het mos al in de tuin aanwezig is, kun je alsnog bovenstaande tips gebruiken om van het mos af te komen. Ook kun je verticuteren. Verticuteren houdt in het verticaal snijden in de grasmat. Zo kun je alle viltlagen en mos eruit filteren, waardoor het mos niet verder zal ontwikkelen. Deze snijmethode zorgt niet alleen voor het verwijderen van mos, maar geeft ook een groeistimulans aan het gras.

Wanneer alle bovenstaande tips zijn toegepast heb je alle natuurlijke bestrijdingsmogelijkheden uitgespeeld. Wat je vervolgens kunt doen is het gras helpen herstellen. Het herstel begint met bemesting en aanbrengen van voedingsstoffen. Vervolgens kun je nieuwe graszaden aanschaffen en gaan inzaaien. Na het herstel is het zaak om het gazon netjes bij te houden om nieuwe mosvorming te voorkomen.

Chemische bestrijding mos

Naast natuurlijke manieren om most te bestrijden kun je er ook voor kiezen om mos chemisch te verwijderen. Je gebruikt dan stoffen als ammoniumsulfaat of ijzersulfaat. Deze stoffen worden ook vaak in meststoffen aangetroffen en hebben invloed op de PH-waarde van de grond. Door deze stoffen kan het mos zich niet meer vermenigvuldigen. Bij het gebruik van deze producten is het belangrijk om te kijken of ze wel geschikt zijn voor de grassoort in je tuin. Als je dit niet doet bestaat de kans dat niet alleen het mos verdwijnt maar ook het gras. Dit wil je ongetwijfeld voorkomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *