Waarop letten bij het kopen van een peuterbed

Waarop letten bij het kopen van een peuterbed?

Wanneer je kind de fase is ontgroeid waarin het comfortabel kan slaapt in een babybox, is het de vraag of je kiest voor een leuk peuterbed of direct gaat voor een kinderbed. Een peuterbed kent afmetingen van 140x70cm, waar een eenpersoonsbed een matras heeft met afmetingen van 190x90cm. Een peuterbed heeft zo zijn voor- en nadelen. Lees in deze blog waar je op dient te letten bij het aankopen van een peuterbed.

Peuterbed of juniorbed

Een andere naam voor een peuterbed is juniorbed. Ten opzichte van een normale grootte eenpersoonsbed, zijn de zijkanten hoger en zijn er diverse peuterbedden die voorzien zijn van een valhekje. Je kind kan er zelf in en uitstappen. En voordeel van een peuterbed om niet direct over te stappen naar een eenpersoonsbed is dat de overgang hierdoor minder klein wordt gemaakt voor je kind. Hierdoor hoeft je kind minder te wennen aan de verandering. Wanneer je bang bent dat je kind uit het bed zal vallen, kun je een speciale opzetrand aanschaffen. Een peuterbed zal ten opzichte van een eenpersoonsbed een veiliger gevoel geven aan je peuter. Dit komt doordat het bed beter aansluit bij de lengte van je kind. Een eenpersoonsbed kan overweldigender aanvoelen. Neem je kind mee naar een beddenzaak om te testen wat hij/zij fijner vindt. Als je kind het duidelijk onprettig vindt om in het “grote bed” te proefslapen, dan kun je het beste voor een peuterbed kiezen.

Omdat de maat van een peuterbed kleiner en afwijkend is, betekent dit dat je ook aparte bedaccessoires dient aan te kopen. Zoals het matras, molton, hoeslakens en kinderdekbedovertrek. Aangezien een kind doorgaans niet jarenlang in een peuterbed zal slapen, is het een nadeel dat dit een relatief duurdere optie is dan direct over te gaan naar een eenpersoonsbed.

Wanneer overstappen naar een peuterbed?

Een babybed of ledikant is doorgaans geschikt voor kinderen tot en met 2,5 jaar. Echter kan het zijn dat je kind al eerder toe is aan een bed waar hij of zij zelf in- en kan uitstappen en bewegingsvrijheid wil hebben. Wanneer je peuter flink klimt tegen het babybed of er zelfs zelfstandig in- en uit kan stappen, is het tijd voor een leuk en comfortabel peuterbed.

Het kiezen van een geschikt matras

Er zijn verschillende facetten die van belang zijn bij het kiezen van een geschikt matras voor je peuter. Een belangrijke factor is hierbij de hardheid van het matras. Zorg ervoor dat het matras voldoende past bij het lichaamsgewicht van je kind. Het matras moet niet te stevig of teveel wegzakkend zijn voor een optimaal slaapcomfort. Voor kinderen tot en met max.6 jaar wordt een minimale matrasdikte van 8cm aangeraden. Maar het liefste iets meer, rond de 10cm dik. De maat van het matras mag max. 2cm afwijken ten opzichte van de bedrand. Hoe minder tussenruimte, des te beter. Een ander punt om op te letten is of het materiaal van het matras anti-allergeen materiaal is gemaakt. Zodat er geen bacteriën, schimmels en stof in groeien. Dit verlaagt de kans dat je kindje ziek wordt of een stofallergie ontwikkelt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *