Tips tegen mollen in de tuin

Tips tegen mollen in de tuin

Nu de zomer weer in volle gang is kunnen we eindelijk weer van eigen tuin genieten. Als je net weer over een strak aangelegde tuin beschikt, zijn mollen natuurlijk wel het laatste waar je aan wilt denken.  Molshopen kunnen immers niet alleen heel veel ravage aanrichten in de tuin, maar ze kunnen met hun gangenstelsels ook nog eens de grond laten verzakken. Alleemaal redenen om deze beestjes zoveel mogelijk uit de tuin te houden. Maar wat doe je als deze ongewenste bezoeker al in de tuin aanwezig is? Als je plotseling opschrikt van een vreemde molshoop in jouw gazon? Dan is het hoog tijd om direct stappen te ondernemen en zo de gevolgen tot het minimum te beperken! Van karbid schieten tot het gebruik van een mollenklem, wij zetten de meest effectieve tips voor jou op een rijtje.

Voorkomen is beter dan genezen

Voordat we het over de verschillende bestrijdingsmiddelen gaan hebben, willen we eerst vertellen hoe je mollen in de tuin zoveel mogelijk kunt voorkomen. Voorkomen is immers altijd beter dan genezen. Maar hoe voorkom je dat een mol jouw tuintje bezoekt?

Allereerst is het belangrijk om de tuin zo onaantrekkelijk mogelijk voor de mol te maken. Mollen zijn dol op langgerekte en strakke gazons. Wanneer jouw tuin er heerlijk strak bij ligt is de kans dan ook groot dat deze door de mol wordt uitgekozen. Uiteraard geeft dit geen vrijbrief om je tuin te verwaarlozen. Je kunt er bijvoorbeeld ook voor kiezen om extra bomen in de tuin te plaatsen. Hierdoor is het voor de mol moeilijker om zijn gravenstelsel te maken en zal hij eerder geneigd zijn om een ander slachtoffer te zoeken.

Ook zijn er een aantal planten waar een mol een hekel aan hebben. Zoals de meeste van ons weten hebben mollen een uitstekend reukvermogen. Hierdoor is carbid schieten bijvoorbeeld ook heel effectief. Deze methode kan je ook gebruiken om een mol in de tuin te voorkomen. Planten zoals keizerskroon of de kruisbladwolfsmelk scheiden bijvoorbeeld een bepaalde geur af die onaantrekkelijk voor mollen is. Zo kan je mollen eenvoudig voorkomen door hun sterke reukorgaan te gebruiken.

carbid schieten

Mollen bestrijden

Heb je echt alles geprobeerd om mollen uit je tuin te houden en is dit niet gelukt? Dan zit er niks anders op dan bestrijdingsmiddelen te gebruiken. Wees niet bang: dit klinkt vaak erger dan het in werkelijkheid is. Er zijn namelijk ook zeer diervriendelijke methodes, denk bijvoorbeeld aan mollen carbid. Wij zetten de meest gebruikte methodes voor jou op een rijtje:

  • Een mollenklem is een zeer effectieve methode om snel van de mol verlost te zijn. Erg diervriendelijk is het echter niet. Bovendien vraagt deze methode om enige expertise. Wanneer je de klem niet op de juiste manier afstelt, kan dit gevolgen hebben voor de effectiviteit van deze methode.
  • Een mollenkoker is een stuk diervriendelijker. Hierbij wordt de mol enkel in gevangenschap genomen, maar blijft deze wel in leven. Vervolgens is het aan jou om hem op een andere locatie uit te zetten.
  • Mollen verjagen met carbid is nog steeds één van de meest doeltreffende methodes. Hierbij worden carbidkorrels in de molshoop gestrooid en zal het gas de mol verjagen. Helaas zijn er altijd eigenwijze beestjes bij die alsnog besluiten te blijven zitten, maar in de meeste gevallen zijn ze zo eenvoudig en op diervriendelijke wijze verjaagd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *