Elektriciteit aanleggen

Elektriciteit aanleggen: trap niet in deze meest voorkomende valkuilen!

Wanneer je een nieuwe woning betrekt is het soms noodzakelijk om de elektra te vernieuwen. Ook als je meer mogelijkheden nodig hebt of als je gezinssamenstelling of woning aangepast wordt, kan het noodzakelijk zijn om de elektra aan te passen. Helaas zien we geregeld dat er veel fouten worden gemaakt bij de aanleg van elektra. Wil jij binnenkort iets vernieuwen aan jouw elektra? Vermijd dan in elk geval de volgende valkuilen!

Elektra aanleggen is een vak apart en moet daarom ook altijd door een professional worden gedaan. Het is in vrijwel nooit verstandig om zelf met elektriciteit te werken. Hierdoor kunnen immers gevaarlijke situaties ontstaan. Niet alleen voor de omstanders, maar ook voor jezelf. Breng jezelf daarom nooit in een gevaarlijke positie en schakel een elektricien in. Bedenk wel dat hierbij een gecertificeerde vakman van essentieel belang is. Iemand inschakelen zonder diploma’s is dan ook direct de grootste fout die je kunt maken. Hieronder volgt een opsomming van andere fouten die vaak worden gemaakt bij de aanleg van elektra.

Te weinig groepen gebruiken

Nadat je meer onderzoek naar de groepenkasten bij superflink.nl hebt gedaan, heb je al een goed idee gekregen van de groepenkast die je wilt gebruiken. Puntje bij paaltje blijkt echter dat de elektricien te veel apparaten op dezelfde groep wilt aansluiten. Hierdoor zijn er immers minder groepen nodig en bespaar jij wat geld op de groepenkast. Dat lijkt misschien een logische beredenering, maar wij raden zeker af om hiermee akkoord te gaan. Te veel op dezelfde groep aansluiten kan gevaarlijke situaties opleveren. Denk hierbij aan kortsluiting en misschien zelfs brand!

Bedenk daarom goed dat alle zware apparaten een eigen groep nodig hebben. Je hebt dus veel groepen nodig om overbelasting te voorkomen. Het kan daarom zeker geen kwaad om de elektricien ook naar de meterkast indeling te laten kijken. Hij hoort precies te weten hoeveel groepen je nodig hebt. Het is dan ook direct een goede indicatie van zijn kennis als hij te weinig groepen wilt gebruiken.

groepenkast

Direct een dure elektricien inschakelen

Is dit de eerste keer dat je de elektra in huis wilt aanpakken? Dan heb je waarschijnlijk geen vaste elektricien die dit voor jou kan doen. In dat geval moet je op zoek naar een betrouwbare vakman. De meeste mensen nemen dan liever het zekere voor het onzekere en kiezen direct de duurste elektricien uit. Maar is dat wel echt nodig?

Als jij een klusje hebt die een beginnende elektricien ook zou kunnen doen, is het echt niet nodig om een dubbel tarief te betalen. Dan zou je immers een dief van je eigen portemonnee zijn. Bovendien zegt het tarief van de elektricien niet altijd iets over zijn kennis en vaardigheden. Vergelijk het met het werk van een hovenier. Het plaatsen van siergrassen en een kunstgrasveldje kan vrijwel iedere hovenier. Daarnaast zijn er altijd kundige vakmensen die voor scherpe prijzen werken. Controleer daarom ook altijd de ervaringen van anderen en vraag in je omgeving of zij nog een goede elektricien kennen. Zo weet je zeker dat hij goed werk aflevert en zal je snel merken dat de prijs niet altijd alles zegt.

Loze leidingen vergeten

Wil je nieuwe elektra in huis aanleggen? Vergeet dan ook vooral niet om loze leidingen te overwegen. Over deze keuze beschik je vooral in nieuwbouwwoningen en kan in de toekomst heel prettig zijn. Hierbij worden er buizen met controledraad aangelegd, zonder dat er al elektriciteitskabels worden doorgetrokken. Wanneer je op een later moment besluit om een bepaalde ruimte op het elektriciteitsnetwerk aan te sluiten (denk bijvoorbeeld aan de zolder of een tuinhuisje), kan dit dankzij de loze leidingen binnen de kortste keren geregeld zijn. Hierdoor geniet je van meer mogelijkheden voor de toekomst!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *