Stimuleer je kinderen en haal kunst in huis!

Stimuleer je kinderen en haal kunst in huis!

Kunst mag natuurlijk in geen enkele woning ontbreken. Dit zorgt er voor dat je interieur opleeft, je woning meer bezieling krijgt en veel persoonlijker wordt. Daarnaast heeft kunst nog veel meer voordelen. Zo lijken we nog wel eens te vergeten dat kunst ook een zeer belangrijke rol in de opvoeding van je kinderen kan spelen. Maar hoe zit dat eigenlijk? En is het echt zo verstandig om kunst in huis te halen?  

Of je kunst in huis haalt is natuurlijk een zeer persoonlijke keuze. Sommige mensen zijn al blij met een beeldje uit een confectiewinkel en anderen nemen enkel genoegen met échte originele kunstwerken. Hoe dan ook, kunst maakt gelukkig en geeft net dat beetje extra aan je woning. Daarnaast hebben verschillende onderzoeken uitgewezen dat kunst ook een positief effect op de ontwikkeling van kinderen kan hebben. In dit artikel leggen we uit hoe en waarom je je kinderen kunt stimuleren door meer kunst in huis te halen.

Meervoudig perspectief

Jonge kinderen vinden het vaak heel moeilijk om oplossingsgericht te denken. Als ouder moet je ze hier meestal in sturen. Zodra ze voor het eerst zelf problemen gaan oplossen is dit een enorme stap in hun cognitief vermogen. Een ware mijlpaal. Ook dan zie je echter verschillen tussen volwassenen en kinderen ontstaan. Waar kinderen meestal één kant-en-klare oplossing kunnen bedenken (omdat ze deze wellicht een keer als voorbeeld hebben gezien), weten ouders dat er meer wegen naar Rome leiden. Zelfs voor een afscheid collega’s in de lockdown zag jij nog mogelijkheden, waar je kind zich waarschijnlijk afvraagt hoe je nu een feest zonder mensen kunt vieren. Een goed voorbeeld in het verschil van het cognitief vermogen op volwassen leeftijd en in de jongere jaren.

Met kunst kun je kinderen dit op zeer jonge leeftijd leren. Ze zien dat er niet slechts één soort kunstwerk bestaan. Dat dingen op verschillende manieren getoond kunnen worden. Er verschillende oplossing zijn. Kunst biedt meervoudig perspectief.

Woorden zijn niet genoeg

Zodra kinderen leren praten is dit vaak een hele opluchting voor ouders. Ze begrijpen plotseling veel beter wat er in hun kind omgaat en er valt ook veel beter te communiceren. Hierdoor zal er minder frustratie, voor zowel de ouder als het kind, zijn. Toch zijn woorden niet altijd genoeg om onze gevoelens uit te drukken. Je kunt niet altijd alle emoties met woorden omschrijven. Dit merk je als volwassene, maar hier heeft je kind ook zeker mee te maken.

Kunst biedt dan flexibiliteit. Je kind ziet plotseling dat je je gevoelens ook op andere manieren onder woorden kunt brengen. Door kunst te maken. Bronzen beelden kopen van artihove.nl is dan ook zeker een goed idee als jij je kind wilt laten zien hoe je je emoties toont. Kies bij voorkeur voor expressieve beelden en leg uit wat de kunstenaar hiermee bedoeld heeft. Zo geniet je niet alleen van prachtige kunst in huis, maar schenk je je kind ook nog eens een dierbare levensles.

Verschillende materiaalsoorten

Door te kijken naar kunst leren kinderen meer over creativiteit. Ze leren dat standaard materialen niet gebruikt hoeven te worden om de mooiste kunstwerken te maken. Je kunt met alles uit het dagelijks leven kunst maken. Als je je creativiteit de vrije loop lat en in oplossingen denkt. Haal sculpturen in huis en bespreek met je kind welke materialen zijn gebruikt en hoe hij of zij dit met alledaagse dingen zou kunnen namaken. Een leuke les en mooie bezigheid op een regenachtige dag. Kunst maakt echt gelukkig, zowel voor jong als oud!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *