Het juiste dekbed voor de zomer.v1

Het juiste dekbed voor de zomer

De juiste deken is een belangrijke bouwsteen bij het opmaken van je bed. Omdat ca. 80% van de warmtebalans in het bed wordt geregeld door het dekbed. Er is geen optimale deken het hele jaar door, net zoals er geen jas is die van midzomer tot diepe winter gedragen kan worden. Afhankelijk van het seizoen en temperaturen, moeten we onszelf op de juiste manier afdekken. Want alleen mensen die rustig slapen, zijn fit voor de dag.

Welke dekbed aanbieding voor wie?

  • Voor koukleumen: Veren en dons. Licht en zacht. Ideaal voor dwarsliggers met een hogere warmtebehoefte.
  • Voor menen die het snel warm hebben: Natuurlijk haar (zuivere schapenwol, kamelenhaar of kasjmier), ideaal voor slapers die snel veel warmte of zweet afgeven.
  • Voor mensen met een allergie: Synthetische vezelvulling; ideaal voor mensen met een allergie en mensen die hun dekens regelmatig willen wassen.

Veren en dons van Smulders textiel – wonderen van de natuur

In dons (veren van ganzen of eenden) kan de warme lucht van de slaper optimaal worden opgeslagen. Hoe hoger het aandeel dons in een vulling, hoe lichter de deken. Ganzendons is van betere kwaliteit dan eenden dons. Vulgewicht van een winterdekbed 700-1000g met minimaal 90% dons van donzen dekbedden is mijtbestendig! Dons dekbedden kunnen gewassen worden in grote wasmachines (min. 7,5 kg). De juiste droger is belangrijk! Veel speciaalzaken bieden een wasservice aan.

Synthetisch – allergiepatiënten kunnen comfortabel slapen

Synthetische vulling, vaak op polyesterbasis, met een goede wasbestendigheid, zijn ideaal voor mensen met huisstofallergieën en dwarsliggers die hun dekens regelmatig willen wassen. Wasbare dekens zijn ook verkrijgbaar in verschillende warmteniveaus. De benamingen zijn echter vaak niet gestandaardiseerd en daarom niet vergelijkbaar met elkaar. Er zijn zeer grote kwaliteitsverschillen. Dit heeft een effect op het vulgewicht en de thermische eigenschappen. Hoe beter de vulling, des te ideaaler is het vochttransport en de klimaatregulerende eigenschappen.

Synthetisch dekbed

Natuurlijke dekens van Beter bed – het natuurlijke airconditioningsysteem

Slapers die veel warmte afgeven of snel de neiging hebben om te zweten, zijn bij voorkeur bedekt met natuurlijk materiaal. Wol, van schapen, kameel of kasjmiergeit, kan veel vocht opslaan zonder dat het vochtig aanvoelt. Warmteaccumulatie wordt ook voorkomen.

Nieuwe schapenwol voor vullingen

Scheerwol is zeer robuust, maar wordt geassocieerd met een hoger eigen gewicht. Kamelenhaar daarentegen is veel fijner en de deken voelt veel luchtiger en knuffelbaarder aan. Wol van de kasjmiergeit is iets heel bijzonders en nobels. Naast het klassieke chemische reinigingsproces zijn er nu ook zachte wolwasprocessen.

Hoe zorg ik voor mijn deken?

Voor de dagelijkse verzorging van donsdekbedden is het aan te raden om het dekbed los te maken zonder het te schudden. Te veel schudden kan leiden tot de quiltnaden. Laat de deken gewoon open op het bed voor ventilatie. Een deken die 6-8 uur per dag wordt gebruikt, moet regelmatig worden gewassen of gereinigd. Deskundigen raden aan dit om de 3-4 jaar te doen. Veel beddenwinkels bieden een was- of schoonmaakservice aan.

Hoe groot moet een dekbed zijn?

Het klassieke formaat voor dekbedden is 135/200 cm. Voor veel dwarsliggers is de grootte echter te smal en te kort. Bij elke draai van het lichaam komt er tocht naar het lichaam en de temperatuur onder de deken daalt. De slaper moet dus weer “opwarmen”, wat de rustgevende slaapfase onderbreekt. Koude voeten kunnen zelfs de slaap volledig onderbreken. Een extra zware deken op de bestaande deken is ook niet bepaald ideaal. De comfort standaard maat 155/220 cm is de beste. Geen koude voeten meer en ook het bovenlichaam is optimaal bedekt.

Conclusie

Of het nu gaat om een goede slaper of een allergiepatiënt, er is voor elke slaper een geschikte deken. Een individueel professioneel adviesgesprek kan zeer nuttig zijn. Goede deskundige adviseurs zijn te herkennen aan het feit of zij inspelen op de wensen en behoeften van de slaper en vragen naar de temperatuur van de slaapkamer en persoonlijke behoeften. Lees hier meer over dekbed discounter.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *