Binnen 3 stappen je energie vergelijken

Binnen 3 stappen je energie vergelijken

Ben jij op zoek naar een nieuwe energieleverancier? Je bent niet de enige. Er is helaas veel om op te letten tijdens het vergelijken. Denk bijvoorbeeld maar eens aan het soort energiecontract, de eventuele opzegvergoeding en de duur van je huidige contract. Als je energieleveranciers wilt vergelijken, moet je eerst weten hoeveel energie je precies verbruikt per jaar. En ook wat je nu per jaar betaalt. Als je dit weet kun je zien welke leverancier het goedkoopst is voor jou. Pak hiervoor je laatste jaarafrekening erbij.  Met deze drie stappen kun jij je energie direct vergelijken

1. Vergelijk leveranciers online

Het beste wat je kan doen is online energieleveranciers vergelijken. Een vergelijkingssite of prijsvergelijker is een handig hulpmiddel om snel een vergelijking te zien tussen de verwachte jaarkosten van energie bij verschillende leveranciers. Je vult dan je postcode in en je energieverbruik. Je kunt ook andere wensen aangeven, bijvoorbeeld of je groene energie wilt of dat je bijvoorbeeld zonnepanelen op je dak hebt liggen. Na het invullen kun je dan zien welk aanbod het beste bij jou en je huishouden past. Naast vergelijken via vergelijkingssites kun je ook op review websites kijken op energieleveranciers, vaak kunnen Nederlandse reviews jou helpen met de keuze maken. 

2. Neem de voorwaarden door

Alle energiebedrijven hebben algemene en bijzondere voorwaarden, zoals bijvoorbeeld actievoorwaarden. Het kan voorkomen dat de voorwaarden van de ene energieleverancier beter zijn dan bij de andere energieleverancier. Neem daarom altijd de voorwaarden door. Dingen waar je op kan letten zijn: 

  • Krijg je een boete als je een keer niet op tijd betaald hebt?
  • Hoe kun je betalen en zitten daar extra kosten aan verbonden?
  • Kun je zonder kosten overstappen wanneer jij dat wilt?
  • Wat gebeurt er aan het einde van de looptijd van het contract? Wordt het automatisch verlengd, word je opeens afgesloten? 
  • Belooft de leverancier een speciale welkomstpremie of welkomstcadeau? Wanneer krijg je deze en wanneer loopt je welkomstpremie af?

3. Overstappen naar een nieuwe leverancier

Om over te stappen naar een nieuwe energieleverancier hoef je je alleen aan te melden bij je nieuwe leverancier. Deze regelt dan meestal alles voor jouw overstap. Dat kan ook vaak via een prijsvergelijker. Let wel op: de opzegtermijn van een energiecontract is dertig dagen. Dat betekent dat je contract dertig dagen na je opzegging eindigt. Het maakt dan niet uit of je een contract voor één, twee of drie jaar hebt. Of een contract voor onbepaalde tijd. Zeg je in de vaste periode op? Hou dan wel rekening met een opzegvergoeding. Pas na deze vaste periode kun je namelijk zonder kosten overstappen. 

Onthoud dus: vergelijk eerst leveranciers via prijsvergelijkingswebsites of via review websites, neem daarna de voorwaarden van je huidige en eventueel nieuwe energieleverancier goed door en begin daarna aan het overstapproces. Let bij het overstapproces op de opzegtermijn die vast zit aan je oude contract, de rest zal je nieuwe energieleverancier voor je regelen. Met deze drie stappen is het heel makkelijk om je energie te vergelijken en om eventueel voor een nieuwe energieleverancier te kiezen. 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *