7 tips om op je verzekeringen te besparen

7 tips om op je verzekeringen te besparen

Een woning bezitten of huren is tegenwoordig al duur genoeg en ongemerkt kan er veel geld aan verzekeringen worden uitgegeven. Je doet er dus goed aan om op bepaalde verzekeringen te besparen, zodat je zeker weet dat je niet ongemerkt de hoofdprijs betaalt. Om je een beetje op weg te helpen, vind je hier zeven tips om te besparen op verzekeringen. 

1 Zet aanvullende verzekeringen uit

Een eerste stap is om na te gaan of je aanvullende verzekeringen hebt en te bedenken of deze echt nodig zijn. Een handige manier hiervoor is om te bedenken of je de hoogste rekeningen zelf kunt betalen. Als je de hoogste rekeningen zelf kunt betalen, is het namelijk niet nodig om je aanvullend te verzekeren. Dit geld kun je dan beter opzij zetten om bijvoorbeeld ergens anders voor te sparen. 

2 Goedkoop is niet altijd duurkoop 

Hoewel het misschien verleidelijk is om helemaal geen verzekering af te sluiten, is het gevaarlijk om onverzekerd rond te lopen. Sommige verzekeringen zijn zelfs verplicht, zoals een opstalverzekering en een autoverzekering. Je doet er dus vaak beter aan om wel te verzekeren, maar simpelweg niet de duurste te kiezen. Op autoverzekeringen kun je bijvoorbeeld veel besparen. Bijna de helft van de Nederlanders blijkt zichzelf namelijk té goed te verzekeren wanneer zij een autoverzekering afsluiten. De hoogte van je autoverzekering hangt onder andere van het aantal schadevrije jaren. Ga dus even na wat jij eigenlijk moet betalen en stel waar nodig de premie bij.

3 Samen sta je niet altijd sterker 

Sommige werkgevers of ledenorganisaties bieden een collectieve zorgverzekering aan. Dit biedt een aantal voordelen, zoals korting op je zorgverzekering. Toch doe je er als individu niet altijd goed aan om collectief te verzekeren. Veel van de dekkingen die je bij een collectief krijgt heb je namelijk niet altijd nodig, waardoor je dus onnodig te veel betaalt voor je verzekering. In dat geval kun je je dus beter individueel verzekeren. 

4 Betaal je premie eenmalig

Wanneer je de premie jaarlijks betaalt, ben je vaak voordeliger uit. Sommige verzekeraars bieden namelijk korting aan wanneer je de premie in één keer betaalt. Je voorkomt hiermee dat je maandelijks een toeslag voor de termijnen betaalt. Met name zorgverzekeraars bieden dit soort kortingen aan. 

5 Ga doorlopend op reis

Wanneer je veel reist, doe je er goed aan om een doorlopende reisverzekering te nemen. Voor gezinnen die twee keer per jaar op vakantie gaan, is het al voordeliger om een doorlopende reisverzekering af te sluiten in plaats van een eenmalige reisverzekering. Voor stellen of alleenstaanden is een doorlopende reisverzekering voordeliger wanneer zij minimaal drie weken per jaar in het buitenland verblijven. 

6 Neem wat meer risico

Door je eigen risico te verhogen, kun je juist besparen op een verzekering. Verzekeraars bieden je namelijk korting als je kiest voor een hoger eigen risico. Hierbij is het natuurlijk wel belangrijk dat je zeker weet dat je doorgaans weinig kosten maakt voor behandelingen of autoschade. Moet je toch naar de tandarts of is er iets kapot aan je auto? Bepaal dan of je dit misschien beter zelf kunt betalen. Afhankelijk van de hoogte van je eigen risico kan het namelijk voordeliger zijn om de kosten zelf te betalen en daarmee de korting op je premie te behouden.

7 Blijf gluren bij de buren!

Als laatst doe je er goed aan om ieder jaar verschillende verzekeraars met elkaar te vergelijken. Hoe trouw je ook bent als klant; je ontvangt er helaas niet altijd de laagste premies voor. De concurrentie tussen verzekeraars is groot en ieder jaar worden er weer andere kortingen aangeboden. Het jaarlijks vergelijken van verzekeraars loont dus wel degelijk. Je kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan energiecontracten of zorgverzekeringen. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *