Zelf meubels maken | tips voor beginners

Zelf meubels maken | tips voor beginners

De meeste mensen zijn zichzelf de afgelopen weken enorm tegengekomen. Doordat plotseling de wereld veranderde door de coronacrisis werden we met onze neus op de feiten gedrukt. Want wat gebeurt er als je doorgaans  zo drukke leventje stil komt te staan? Als je bijna geen verplichtingen meer hebt? Als je niet meer zomaar de deur uit kan? Ben je dan nog gelukkig met jezelf of ga je je vervelen? Waarschijnlijk het laatste. Dat is ook duidelijk te merken aan de enorme populariteit voor bouwmarkten op dit moment. Mensen zijn massaal gaan klussen. Steigerbuizen, steigerhout en andere makkelijk te bewerken materialen zijn inmiddels niet meer aan te slepen. Ben jij ook toe aan een nieuwe hobby en kan jouw woning wel een make-over gebruiken? Dan is zelf meubels maken wellicht een goed idee!  

Zelf meubels maken? Dat is toch niet voor iedereen weggelegd? Wie dit denkt, heeft het goed mis. Iedereen is namelijk in staat om de kunst van het meubels maken te leren. Bovendien kun je het zo moeilijk maken als jezelf wilt. Met de huidige extra vrije tijd is dan ook nu het moment om jezelf een nieuwe kunst aan te leren. Ga aan de slag met de volgende tips voor beginners!

Materiaalkeuze

Bij het maken van meubels is het allereerst natuurlijk belangrijk om over de juiste materialen en gereedschappen te beschikken. Hoewel de materiaalkeuze zeer persoonlijk is, is het wel aan te raden om voor een makkelijk te bewerken materiaal te kiezen. Doorgaans wordt steigerhout gekozen, maar ook steigerbuizen in combinatie met buiskoppelingen leveren talloze mogelijkheden op.

buiskoppelingen tafel

Lees je goed in over de verschillende voor- en nadelen van ieder materiaalsoort en laat je eventueel (telefonisch) informeren door een specialist in meubelbouw.

Wij adviseren om tevens niet direct de duurste gereedschappen aan te schaffen, maar deze eventueel van kennissen te lenen of voor een goedkopere optie te kiezen. Pas als je zeker weet dat meubelbouw echt iets voor jou is, kun je altijd investeren in beter gereedschap. Zo bespaar je jezelf een hoop onnodige kosten.

Zoek inspiratie online

We kunnen het ons voorstellen dat niet iedereen met een enorm tekentalent is gezegend om een eigen meubelstuk te ontwerpen. Gelukkig zijn er online veel kant-en-klare bouwtekeningen en lijstjes met benodigdheden te vinden. Zo hoef je zelf enkel voor de materialen en het gereedschap te zorgen en de rest staat al op papier. Je zal bovendien merken dat als je het vaker doet, je vanzelf de passie en kennis krijgt om ook zelf meubels te ontwerpen.

Sluit je eventueel aan bij een forum voor beginnende meubelmakers. Op deze community ‘s kun je tips, bouwtekeningen en foto’s van projecten uitwisselen. Dat is niet alleen heel gezellig, maar je steekt er ook nog eens veel van op.

Houtbewerkingscursus

Natuurlijk hopen we allemaal dat ons leven binnenkort weer een beetje normaal zal zijn. Deze tijd kan je echter wel gebruiken om te ontdekken of meubels maken bij je past. Vind je het echt ontzettend leuk om te doen? Maar kun je nog wel wat extra tips en vaardigheden gebruiken? Schrijf je dan – zodra de coronacrisis dit natuurlijk weer toelaat – in voor een houtbewerkingscursus. Hier leer je hoe je met o.a. steigerhout de mooiste meubels in elkaar zet!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *