tuinverlichting tips

Tuinverlichting tips

De juiste tuinverlichting zorgt ervoor dat je ook ‘s avonds nog van je tuin kunt genieten. Daarom geven we je in dit artikel een aantal tips om rekening mee te houden bij het aanleggen van tuinverlichting om zo tot het mooiste resultaat te komen.

Zorg voor contrast tussen licht en donker

Breng niet teveel verlichting aan in je tuin, het is vaak mooier om verschillende locaties en elementen in je tuin uit te lichten en zo te zorgen voor contrast tussen licht en donker. Zo kun je bijvoorbeeld een boom, heester of een pergola belichten met een spot.

Gebruik zacht licht en kies de juiste kleur

Zacht licht heeft de mooiste uitstraling, en bovendien kun je hiermee ook nog wat op je energierekening besparen omdat het minder stroom verbruikt dan fel licht. Daarnaast is de kleur van het licht ook van invloed op de uitstraling, zo heeft wit licht een moderne uitstraling terwijl geel licht juist zorgt voor een warme en romantische uitstraling.

Vergeet de functionele verlichting niet

Vergeet niet om ook tuinverlichting aan te brengen op plaatsen waar je in het donker veel komt. Denk hierbij aan de voordeur of achterdeur, een poort, langs een tuinpad of bij een schuurtje. Het is ook een goed idee om dit soort verlichting te gebruiken met een schemer- of tijdschakelaar of bewegingssensor, zodat je in het donker niet eerst zelf naar de lichtschakelaar hoeft te zoeken.

tuinverlichtiing

Denk goed na over de plaatsing

Je wilt natuurlijk voorkomen dat de verlichting in de tuin verblindend werkt, het is dus verstandig om hier goed over na te denken. Houd bij de plaatsing dus rekening van waaruit je ‘s avonds je tuin in kijkt. En vergeet ook niet om rekening te houden met de buren, voorkom dat je overlast veroorzaakt door tuinverlichting die bij hun de tuin in schijnt.

Laat een verlichtingsplan maken

Wanneer je een nieuwe tuin laat aanleggen is het een goed idee om bij het maken van het tuinontwerp ook een verlichtingsplan te laten maken. Dit kost je wel een beetje extra, maar een goed lichtplan gemaakt door een ervaren ontwerper kan het verschil maken tussen een mooie tuin en een prachtige tuin. Bovendien kunnen dan ook tijdens de aanleg van de tuin de juiste kabels gelegd worden zodat je dit later niet hoeft te doen als je tuin al helemaal af is.

verlichtingsplan tuin

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *