Alles wat je moet weten over het kiezen van de mooiste lamp voor jouw woonkamer!

Alles wat je moet weten over het kiezen van de mooiste lamp voor jouw woonkamer!

Een nieuwe lamp kiezen is tegenwoordig geen makkelijke opgave. Misschien ging je al eerder vol goede moed naar de bouwwinkel of bekeek je snel het aanbod online, maar ben je uiteindelijk ook weer in een razendsnel tempo weggegaan. Het aanbod is gewoon zó groot. Kies je voor een industriële lamp? Een lamp met een landelijke touch? Sfeerverlichting of juist een lamp die vooral heel praktisch is? Keuzes in overvloed! Je wilt immers niet alleen dat de lamp goed past bij jouw woonstijl, maar ook dat deze praktisch is.

Aangezien er ontelbaar verschillende lampen verkrijgbaar zijn, kunnen we het ons goed voorstellen dat dit de definitieve keuze niet direct gemakkelijker maakt. Daarom hopen we je in dit artikel graag een beetje te helpen, zodat je stapje voor stapje dichterbij die ene perfecte lamp zult komen.

Verschillende soorten verlichting

Voordat je de mooiste lamp voor jouw woonkamer kunt vinden, is het eerst belangrijk om te bepalen welke soort verlichting je nu precies nodig hebt. Wat is het voornaamste doel van deze lamp? Zal deze enkel gebruikt worden om extra sfeer in de woonkamer te brengen? Of moet deze vooral praktisch licht brengen? Allemaal dingen om over na te denken. Hieronder zetten we de drie belangrijkste soorten lichtsoorten voor je op een rijtje en leggen we uit welk soort lampen hiervoor het meest geschikt zijn.

  • Basisverlichting wordt met name gebruikt uit functioneel en praktisch oogpunt. De meest voorkomende basisverlichting is de plafonniere. Bij basisverlichting moet je dus denken aan de lampen die in één keer een gehele ruimte kunnen verlichten. Hierbij is het belangrijk dat de kamer niet alleen in zijn geheel wordt verlicht, maar dat dit ook gelijkmatig zal gebeuren. Wanneer je gebruik maakt van basisverlichting, dan zal je uit praktisch oogpunt verder geen extra lampen nodig hebben. Om extra sfeer te creëren natuurlijk wel.
  • Functionele verlichting is noodzakelijk wanneer je extra licht nodig hebt om beter te kunnen lezen of te werken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een bureaulampje of een extra leeslampje achter de bank. Dit lamp is vaak wat feller dan je van andere lichtsoorten gewend bent. Nodig om de ogen minder vermoeid te maken.
  • Sfeerverlichting is onmisbaar in iedere woning. Dit is de lamp die wordt aangezet tijdens een romantisch etentje of wanneer je heerlijk met je gezin, familie of vrienden een avondje op de bank vertoeft. Sfeerverlichting zal altijd maar een gedeelte van de ruimte verlichten, maar zorgt er wel direct voor dat het licht op die plek een stuk warmer is. Je kunt sfeerlicht ook maken met een aparte dimmer op de basisverlichting. Zo bepaal je zelf in hoeverre je sfeer toe wilt voegen aan de rest van de ruimte.

Hoe kies je de mooiste lamp?

Maar hoe kies je nu de mooiste lamp die perfect aansluit op jouw interieur? Het is hierbij vooral belang om naar je huidige woonstijl te kijken? Hoe zou je deze omschrijven? Als modern, landelijk of misschien zelfs wel industrieel? Wanneer je dit weet, wordt het direct een stuk gemakkelijker om het aanbod kleiner te maken. Gelukkig is er tegenwoordig voor iedere woonstijl wel een geschikte lamp te vinden. Hierdoor is er echt voor ieder wat wils te vinden en beschik je altijd over de mogelijkheid om jouw woning geheel naar wens af te stemmen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *