Waarom een kachel in de winter?

Waarom een kachel in de winter?

Jaren geleden werden nagenoeg alle huizen verwarmd met behulp van een openhaard of een kachel. Daarna maakten veel mensen de overstap naar centrale verwarming. Eerst gebeurde dit middels radiatoren, tegenwoordig ook vaak door vloerverwarming. We zien echter ook steeds vaker dat er weer kachels opduiken in verschillende woningen. Uiteraard worden kachels niet in de zomer gebruikt, maar vooral ’s winters. Maar waarom is het eigenlijk raadzaam om een kachel te gebruiken in de winter?

Het wordt een stuk warmer in huis

Het grote verschil tussen een kachel en centrale verwarming is de temperatuur. Bij een centrale verwarming stel jij de temperatuur in met behulp van een thermostaat. De cv ketel gaat vervolgens aan het werk om jouw woning op te stoken tot de gewenste temperatuur bereikt is. Zodra dit gebeurd is, slaat het apparaat uit. Bij een kachel is er geen maximale temperatuur. Jij kunt jouw kachel namelijk net zo hoog opstoken als jij zelf wilt. Vind je het nog niet warm genoeg in huis? Dan draai je het gaskraantje gewoon wat verder open of gooi je wat meer blokken hout op het vuur. In het geval van een kachel kun jij jezelf dus als het ware als de thermostaat beschouwen.

Energiekosten gaan omlaag

In de wintermaanden kan het behoorlijk koud zijn in ons land. De centrale verwarming maakt dan vaak overuren. Niet vreemd dus dat de energiekosten in de winter vele malen hoger liggen dan in de zomer. Heb jij een kachel thuis? Dan blijven de energiekosten in de winter betrekkelijk laag. Althans, wel wanneer jij de kachel in de wintermaanden veelvuldig gebruikt. In dat geval gebruik jij de centrale verwarming namelijk aanzienlijk minder vaak. Je verbruikt dus minder energie en dat scheelt jou flink in de kosten. Heb je  een houtkachel? Dan moet je natuurlijk nog wel hout aanschaffen. Hout is bij lange na niet zo duur als de stookkosten van een centrale verwarming in de winter.

Save money with energy saving

Laat je schoorsteen jaarlijks vegen

Aan een kachel beleef je in de wintermaanden dus behoorlijk wat plezier. Er is echter ook een klein nadeel: het gevaar van een schoorsteenbrand ligt altijd op de loer. Laat je hierdoor echter niet weerhouden een kachel aan te schaffen. Wanneer jij jouw schoorsteen jaarlijks laat vegen, is de kans op een schoorsteenbrand bijzonder klein. Ben je nog op zoek naar een schoorsteenveger? Kies dan altijd voor een professioneel bedrijf. In dat geval weet je namelijk zeker dat jouw schoorsteen juist geveegd wordt. Veeg jouw schoorsteen vooral ook niet zelf, want het is maar de vraag of jij dit op de juiste manier doet. Dit weet je wel zeker wanneer jij een schoorsteenveger inschakelt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *