gevaren van fijnstof in huis

Over de gevaren van fijnstof in huis en wat je er tegen kunt doen

Je ziet het niet zitten in huis maar toch kan het erg gevaarlijk zijn. Het gaat over fijnstof in huis. Deze deeltjes die door de lucht zweven kunnen namelijk schadelijk zijn voor je gezondheid. Mensen die extra risico hebben op problemen door fijnstof zijn long- en hartpatiënten. Maar wat is fijnstof nu eigenlijk precies? Fijnstof zijn deeltjes die door de lucht zweven en zorgen voor luchtvervuiling. Ze zijn bovendien zelf door de mens gemaakt. Denk bijvoorbeeld aan roetdeeltjes die vrijkomen bij de het stoken van de open haard. Ook in de keuken kunnen er fijnstoffen vrijkomen, zoals bij de bereiding van het avondeten. Fijnstoffen zijn dus alles behalve fijn. Je kunt er dus maar beter zo snel mogelijk vanaf komen. Hoe je dat doet, lees je in dit artikel.

Op naar een fijnstofvrije woning

Zoals gezegd kun je ook in je eigen woning worden vrijgesteld aan fijnstof. Je hebt natuurlijk niet op alle factoren controle maar je kunt wel de bron van fijn stof indammen. Probeer daarom zo min mogelijk te roken in huis want tabaksrook bevat fijnstof. Nog beter is om je huis helemaal rookvrij te maken. Rook bijvoorbeeld niet in de kamer maar in de garage of in de schuur. Ook kun je beter zo min de open haard gebruiken en ook het gebruik van kaarsen vermijden. Hoe gezellig het ook staat, je kunt het in verband met fijnstof toch beter niet doen. Verder kun je tijdens het eten ervoor zorgen dat je de afzuigkap aanzet wordt als je gaat wokken of iets anders gaat bakken of braden. Een goede afzuigkap zorgt ervoor dat de meeste fijnstoffen worden afgezogen en niet door je woning blijven zweven. Ten slotte is het van belang om te investeren in een kwalitatief goede stofzuiger en de tapijten in huis regelmatig uit te kloppen. Hier kan zich anders ook fijnstof in ophopen.

Andere oplossingen om de luchtkwaliteit in huis te vergroten

Bovengenoemde oplossingen zijn de manier om fijnstof bij de oorzaak aan te pakken. Het is daarom aan te raden om met die tips te beginnen als je van fijnstof af wilt komen. Daarnaast is het belangrijk dat je de woning zo goed mogelijk ventileert. Dat is echt een grote must! Dit is dan ook de reden dat bij nieuwbouwprojecten een ventilatiesysteem een verplichting is. Hiermee zorg je ervoor dat je woning snel en efficiënt wordt verlucht. Op die manier heb je gegarandeerd een gezond binnenklimaat in jouw woning. Verder kunnen luchtzuiverende planten daar aan bijdragen. Ze halen de fijnstof niet weg maar kunnen wel een positieve werking hebben op de luchtkwaliteit. Een beetje groen kan nooit kwaad toch?

Wat werkt er niet om fijnstof te verwijderen

Een grote no-go voor het verwijderen van fijnstof zijn luchtzuiveringstoestellen. Deze zijn het niet waard om in te investeren omdat ze geen volledige oplossing bieden. Sommigen kunnen wel heel goed stofdeeltjes verwijderen, alleen er is nog niet genoeg wetenschappelijk bewijs beschikbaar. Het is zelfs zo dat een aantal luchtzuiveringstoestellen zelf fijnstof produceren. Dat wil je helemaal niet hebben toch? Begin daarom met het aanpakken van fijnstof bij de bron door deze zoveel mogelijk weg te nemen. Dan ben je al een heel eind op weg naar een fijnstofvrije woning.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *