Welke LED-dimmer haal jij in huis?

Welke LED-dimmer haal jij in huis?

Je favoriete ledlamp is natuurlijk pas echt helemaal compleet wanneer deze dimbaar is gemaakt. In tegenstelling tot conventionele verlichting kan echter niet iedere ledlamp gedimd worden. Allereerst heb je hier natuurlijk een leddimmer bij nodig, maar daarnaast moet je er ook goed op letten of het überhaupt wel mogelijk is. Niet alle lampen zijn hier voor geschikt. Bovendien kunnen niet alle LED dimmers met alle lampen worden gecombineerd. Het is niet voor dat er enorm veel verschillende soorten bestaan. Benieuwd welke dimmer jij in huis moet halen? In dit artikel vertellen we je waar je op moet letten bij het maken van de juiste keuze.

Kies voor een dimbare lamp

Voordat je jouw zoektocht naar een led dimmer start, is het eerst belangrijk om de juiste lamp te kiezen. Controleer daarom eerst altijd de verpakkingen voordat je een ledlamp in huis haalt. Hoewel de meeste ledlampen tegenwoordig dimbaar zijn, geldt dit nog zeker niet voor iedere lamp. Staat er niets op de verpakking aangegeven? Dan is het niet verstandig om een dimmer aan te sluiten. In het ergste geval kan deze zelfs vroegtijdig kapotgaan als je dit wel probeert.

Gebruik geen conventionele dimmers

Wellicht heb je nog een aantal dimmers voor conventionele verlichting in huis liggen. We snappen heel goed dat je het zonde vindt om deze niet te gebruiken en zelfs overweegt om ze op de ledlamp aan te sluiten, maar bedenk wel goed dat dit er mede toe kan leiden dat de ledlamp minder goed functioneert. Denk hierbij aan een flikkerend licht en in het ergste geval een lamp die het zelfs helemaal niet meer doet.

Ons advies is dan ook: gebruik nooit conventionele dimmers en koop altijd een dimmer die echt voor een ledlamp bestemd is.

Verschillende typen led dimmers

Je hebt dus een led dimmer nodig. Dat klinkt eenvoudig. Om het echter nog een beetje moeilijker te maken, bestaan er ook nog eens verschillende typen led dimmers. Hierbij maken we onderscheid tussen de  fase-aansnijdingsdimmer en de fase-afsnijdingsdimmer.

De fase-aansnijdingsdimmer doet zijn werk door de stroomtoevoer naar de lamp steeds kort af te sluiten aan het begin van de elektriciteitsstroom. Hierdoor ontstaat er een korte energiepiek. Hoewel dit een zeer effectieve wijze van dimmen is, kan lang niet iedere lamp hier mee omgaan. De korte energiepiek is voor sommige lampen echt veel te sterk.

In dat geval kun je beter kiezen voor een fase-afsnijdingsdimmer. Hierbij wordt niet het begin van de energiegolf afgesneden, maar het einde. Dit betekent dat er geen kortstondige energiepiek ontstaat. In de meeste gevallen is dit de beste dimmer voor ledlampen, omdat de lampen op die manier veel minder sterk belast worden.

Ben je benieuwd welke dimmer je nodig hebt? Met een fase-afsnijdingsdimmer zit je altijd goed. Wie toch voor een fase-aansnijdingsdimmer wilt kiezen, doet er goed aan om eerst goed research te doen naar de verschillende mogelijkheden en te beoordelen of de lamp hier daadwerkelijk tegen bestand is. Zo weet je zeker dat je geen miskoop begaat en de lamp in topconditie blijft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *