Koken op inductie

Koken op inductie? De voordelen op een rij!

Van Gas naar Inductie is een stap die steeds meer mensen zetten. Ietwat zenuwachtig, want als je altijd op gas hebt gekookt is dit toch wel héél anders. Toch is het vaak een kwestie van uitproberen. Na enkele weken wil je vaak al niet anders meer. De mensen die tot op heden altijd op gas hebben gekookt, zullen zich nu vast afvragen waarom koken op inductie zo anders is. En wat de voordelen zijn als je overstapt. Speciaal voor hun dit artikel!

Het belangrijkste verschil tussen koken op gas of inductie is toch de manier waarop de kookplaat werkt. Zo wordt bij gas de kookplaat zelf opgewarmd, waarna de kookplaat de pannen zal verwarmen. Bij inductie is dit net iets anders. Hierbij wordt namelijk niet de kookplaat, maar de pannen zelf opgewarmd. Als de kookplaat wordt aangezet en er staat geen pan op het vuur, dan gebeurt er niets. Als je de pan na het koken van het vuur haalt, schakelt deze automatisch uit. Maar waarom zou je voor inductie kiezen? Hier lees je meer over de belangrijkste voordelen van de inductiekookplaat.

Iedereen over op duurzaam koken

Hoewel koken op gas voor veel mensen nog steeds van nostalgische waarde is en sommigen dit nog altijd niet vaarwel kunnen zeggen, moeten we er toch ooit allemaal aan geloven. Nederland is namelijk hard bezig om iedereen van de gasaansluiting te halen. Dat is goed voor het milieu en hard nodig om de wereld om ons heen te sparen. Over tientallen jaren zullen we dan ook geen keus meer hebben. Ook nu zien we dit eigenlijk al gebeuren. Een gasfornuis is steeds lastiger te krijgen. De meeste keukens worden tegenwoordig standaard uitgerust met een inductieplaat.

Iedereen over op duurzaam koken

 

Veiliger

Eén van de grootste voordelen van koken op inductie is dat het veel veiliger is. Zeker met jonge kinderen. Er kunnen geen gaslekken ontstaan en doordat er geen echte vlammen zijn, wordt de kookplaat eigenlijk nooit heet. Het is verbazingwekkend hoe snel de inductieplaat weer koud is na het koken. Hierdoor hoef je je dus nooit meer zorgen te maken over kleine vingertjes die te snel het fornuis aanraken. Zo geniet je van veel meer veiligheid in de keuken én een gerust gevoel.

Sneller warm

Iedereen die kookt op gas zal beamen dat het soms lang duurt voordat een pan de gewenste temperatuur heeft bereikt. Helaas gaat hierbij ook onnodig veel energie verloren. Bij koken op inductie is dit gelukkig niet het geval. De pan wordt direct warm, waardoor het water bijvoorbeeld binnen mum van tijd zal koken. Hiermee bespaar je dus niet alleen heel veel tijd, maar je geniet ook nog eens van een minder groot energieverbruik.

Makkelijker schoon te maken

Een gasplaat is niet altijd even eenvoudig te reinigen. Je zit met alle gaspitjes en het kost enorm veel tijd om dit goed schoon te krijgen. Een inductieplaat is gemaakt van glas en is altijd vlak. Hierdoor kun je er eenvoudig een doekje over halen en is deze binnen mum van tijd schoon. Daarnaast kan je hier ook direct na het koken mee aan de slag gaan, aangezien de kookplaat vrijwel direct weer afgekoeld is. Hierdoor heeft vuil geen kans meer om in te trekken en blijft de kookplaat veel langer mooi.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *