Hoe snel groeit een Strelitzia en hoe groot wordt deze?

Kamerplanten zijn een ware must in iedere woning. De Urban Jungle is al jaren de koploper als we spreken over woontrends. Naast een weelderige uitstraling, geven planten je woning nog iets heel anders: een gezonde leefomgeving. Planten beschikken over de unieke eigenschap om zelf de lucht te filteren. Hierdoor worden problemen met de luchtwegen en allergieën verminderd. Kamerplanten zijn hot anno 2019, dat is wel duidelijk. Maar voor welke plant kies je dan?

Een van de meest geliefde kamerplanten van dit moment is de Strelitzia. Deze wordt in de volksmond ook wel de paradijsvogelbloem genoemd. Deze plant vond zijn oorsprong in Zuid-Afrika en beschikt over een aantal karakteristieke kenmerken. Vooral de bladeren en de nerfstructuur zijn een lust voor het oog. Deze kamerplant behoort tot de plantenfamilie van Musaceae. Wil jij een Strelitzia kopen bij Chicplants, maar wil je eerst over meer informatie beschikken? Wij zochten uit hoe snel een Strelitzia groeit, hoe groot deze wordt en hoe je deze goed kunt verzorgen.

Hoe groot wordt een Strelitzia?

Een Strelitzia staat vooral beend om de grote langstelige bladeren. Deze planten kunnen enorm lang leven en zullen gedurende hun leven continu blijven groeien. Wanneer ze het goed naar hun zin hebben en niet gesnoeid worden, kan een Strelitzia met gemak richting de 2 meter gaan! Natuurlijk heb je de grootte van de plant wel zelf in de hand. Je kunt tijdig bijsnoeien, zodat de plant nooit tegen het plafond zal reiken. Daarnaast groeit deze kamerplant niet al te snel. Hij doet er jaren over om deze gigantische hoogte te bereiken.

strelitzia
copyright Chic Plants bv

Water geven

Iedere plant heeft water nodig. Dat is algemeen bekend. Toch is de benodigde water hoeveelheid per plant verschillend. Bij de Strelitzia is het belangrijk dat de grond nooit geheel droog wordt. Daardoor zal hij in de zomer om meer water vragen. Zorg er echter wel voor dat de wortels nooit onder komen te staan. De grond moet vochtig zijn, maar mag niet doorweekt worden. Meestal raden we aan om de plant in de lente en zomer een extra hoeveelheid water te geven en in de winter slechts één maal per week een kleine hoeveelheid te geven. Hiermee stimuleer je de groei in de lente.

Strelitzia in kamer
copyright Chic Plants bv

Licht

Een Strelitzia vond zijn oorsprong in Zuid-Afrika. Het is dan ook een ware koukleum. Hij is dol op licht en warmte. Onder die omstandigheden groeit hij enorm goed. Plaats de kamerplant daarom altijd in de buurt van een raam. Dat geeft niet alleen meer sfeer in de woonkamer, maar zorgt er ook voor dat de plant goed kan groeien. Wanneer de winter ons land bereikt, zet je de lamp voor een raam die op het zuiden gelegen is. Deze plant hoeft nooit te wennen aan zonlicht en kan onder direct zonlicht bloeien. Te weinig licht kan de bloei verminderen en lelijke plekken in de bladeren veroorzaken.

Wanneer bloeit een Strelitzia?

De Strelitzia staat vooral bekend om zijn prachtige bloemen die tijdens de herfstmaanden tevoorschijn komen. Deze kamerplant bloeit echter pas als hij de volwassen leeftijd van acht jaar heeft bereikt. Daarnaast bloeien niet alle Strelitzia’s. Je moet dus geluk hebben. Als je een Strelitzia met veel bloemen aanschaft, is de kans groot dat deze volgend jaar ook weer in bloei komt. Opvallend voor deze kamerplant is dat de bloemen pas in de lente zichtbaar worden, dit terwijl de bloeiperiode bij de meeste andere planten juist in de lente begint. Dit heeft te maken met de enorme grootte van de bloemen. Hierdoor hebben ze langer nodig om open te komen. Een laatbloeier dus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *