Designradiatoren geschikt voor iedere ruimte

Een radiator is van ver gekomen om uiteindelijk een volwaardig element te worden in vrijwel iedere ruimte in het huis. Vroeger was een radiator enkel functioneel, maar nu wordt het zelfs een designradiator genoemd.

De geschiedenis van de radiator

De mensheid had al in de prehistorie behoefte aan verwarming. Zo werd er destijds een kampvuur aangestoken op een centrale plaats in het kamp. Als we de tijd vooruitspoelen naar de 19e eeuw, dan komen we de voorloper tegen van de huidige radiatoren. De heer Nelson H. Bundy ontwierp de zogeheten Bundy Loop. Dit was een gietijzeren radiatorsysteem, een model dat we tegenwoordig nog steeds zien. Het werd veel gekopieerd door andere fabrikanten en daarom is het ontwerp tot het einde van de vorige eeuw nog altijd populair.

Niet alleen in de woonkamer wordt geleefd

We hebben het steeds beter in Nederland, waardoor we onze woningen leuker kunnen inrichten.  Waar we vroeger radiatoren bedekten met een ombouw, zijn er tegenwoordig designradiatoren op de markt die bijdragen aan de charmes van de ruimte. Zo heb je een designradiator voor de woonkamer, maar ook voor de keuken, het toilet en zelfs een designradiator voor de badkamer. Je kunt ervoor kiezen om één stijl te hanteren voor alle radiatoren in je woning, of je kijkt per ruimte welke designradiator het mooiste staat. Het is maar net waar je van houdt natuurlijk. Eén ding is duidelijk, de radiatoren hoeven niet meer verstopt te worden met de komst van designradiatoren.

Designradiatoren geschikt voor iedere ruimte

Toekomst van designradiatoren

We moeten er allemaal aan geloven. De energietransitie gaat komen en dat kan impact hebben op onze radiatoren. De warmtepomp lijkt de winnaar te worden in de strijd om de nieuwe energie. De warmtepomp is vele malen zuiniger dan de ouderwetse cv-ketels. Op dit moment is het verwarmde water een stuk kouder dan het water uit de cv-ketel. Dit betekent dat radiatoren minder warmte afgeven. Daarvoor zijn lagetemperatuurradiatoren in het leven geroepen. Deze zijn een stuk effectiever met de lage temperaturen. Ook is vloerverwarming zeer geschikt voor warmtepompen.

Fabrikanten zijn druk bezig met het realiseren van hogere temperaturen.

Designradiatoren maken de ruimte af

Er zijn nogal wat bedreigingen voor de radiator. Zien we ze over 100 jaar nog of zijn we massaal overgestapt naar vloerverwarming? Ik denk dat we designradiatoren blijven zien mits ze iets toevoegen aan onze inrichting. Op dit moment zijn we al zo ver dat designradiatoren de ruimte af kunnen maken en dit zal steeds verder worden ontwikkeld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *