4 tips voor het afsluiten van een hypotheek.v1

4 tips voor het afsluiten van een hypotheek

Wil je binnenkort verhuizen of wil je je allereerste woning gaan kopen? Dan komt er natuurlijk enorm veel op je af. Een huis kopen is misschien wel één van de belangrijkste investeringen die je in je leven gaat doen. Daarom is het wel zo belangrijk dat je de beste hypotheekvorm en laagste hypotheekrente kunt gebruiken. Maar hoe sluit je de beste hypotheek af? Waar moet je op letten? En met welke extra kosten moet je rekening houden? In dit artikel geven we 4 tips voor het afsluiten van de beste hypotheek tegen de laagste hypotheekrente!

1. Een hypotheekadviseur inschakelen

Heb je al eerder een hypotheek afgesloten en beschik je over voldoende kennis om de verschillende hypotheekvormen met elkaar te vergelijken? Dan kun je er voor kiezen om de hypotheek zonder tussenkomst van een hypotheekadviseur af te sluiten.

Dit is echter in de meeste gevallen niet zo verstandig. Hoewel jij misschien wel met de grote lijnen omtrent het afsluiten van een hypotheek bekend bent, weet een hypotheekadviseur echt alle details. Het is zijn specialisme om tussen de lijntjes door te lezen. Om de kleine lettertjes uit te pluizen en zo het beste contract voor jou te realiseren. Veel mensen schrikken even van de kosten voor een hypotheekadviseur. Bedenk echter wel dat, indien zij een goede hypotheekrente voor jou kunnen regelen, je dit op de lange termijn vanzelf weer terugverdiend. 

Een hypotheekadviseur inschakelen

2. Vraag naar de gemiddelde rente

Veel mensen proberen hypotheken te vergelijken door naar het te betalen rentepercentage te kijken. Bij veel hypotheekvormen kan de rente echter door de jaren heen veranderen. Hierdoor is dit geen verstandige keuze. Je kunt er beter voor kiezen om de gemiddelde rente van de afgelopen twintig jaar op te vragen. Zo weet je ongeveer hoe de markt fluctueert en is het mogelijk om een schatting te maken van de rente die je gedurende de looptijd zal betalen.

3. Wat kan ik lenen?

Wil je weten wat je maximaal kunt lenen bij de hypotheekverstrekker? Maak dan vrijblijvend een afspraak met een hypotheekadviseur en laat een zorgvuldige berekening maken. Doe dit bij voorkeur vóórdat je op huizenjacht gaat. Zo weet je in welke prijsklasse je ongeveer kunt kijken en kom je achteraf niet voor teleurstellingen te staan.

Bedenk natuurlijk zelf ook goed hoeveel je maximaal maandelijks aan het huis kwijt wil zijn. Het maximum te lenen bedragen zegt immers niets over de manier waarop je wil leven. Als je vervolgens minder uitjes kunt doen is het natuurlijk de moeite waard om een afweging te maken.

4. Houd rekening met aanvullende kosten

Naast de kosten voor het huis zullen er natuurlijk ook nog extra kosten worden gemaakt. Zo wordt de koop pas afgerond bij de notaris. Deze zet het huis op jouw naam in het Kadaster. De notaris rekent hier kosten voor. Hoe hoog deze kosten zijn is per notaris verschillend. Daarnaast zullen ook de makelaar en de taxateur een rekening sturen.

Soms moet je bij de aankoop van een woning ook overdrachtsbelasting betalen. Dit is circa 2% van de totale koopsom. Dit is echter niet in alle gevallen noodzakelijk. Mensen die voor de koop ook nog extra omzetbelasting betalen mogen dit bijvoorbeeld vaak verzuimen. Neem voor de zekerheid contact op met een accountant of boekhouder. Of controleer dit zelf op de website van de Belastingdienst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *