tips onderhoud deuren en kozijnen.v1

3 gouden tips voor het onderhoud van houten deuren en kozijnen

Houten deuren en kozijnen waren lange tijd een stuk minder populair. Ze stonden bekend om het feit dat ze relatief veel onderhoud vroegen. Daardoor stapte men massaal over op kunststof. Inmiddels is hier sterk verandering in gekomen. Mensen lijken momenteel weer massaal voor houten kozijnen en deuren te kiezen. Vanwaar die verandering? Dat is wel duidelijk. De fabrikanten van houten deuren en kozijnen hebben immers ook wel gemerkt dat de populariteit afnam. Hierdoor gebruiken ze inmiddels andere technieken om het hout nog beter te beschermen. Het onderhoud is hierdoor flink afgenomen en zodra er tóch onderhoud nodig is, dan is dit binnen no-time geklaard.

Ben jij dol op de uitstraling van houten deuren en kozijnen? Hou ze dan ook mooi met de volgende 3 gouden tips voor goed onderhoud!

1.    Houten kozijnen en deuren schoonmaken

Doordat het hout tegenwoordig steeds beter wordt beschermd, is het minder snel noodzakelijk om te verven of om ander onderhoud te plegen. Vaak kan je na aanschaf eerst jaren vooruit, alvorens er daadwerkelijk iets gedaan moet worden. En wanneer je dan van kwalitatieve verf, zoals Sigma verf, gebruik zult maken, dan zal je merken dat het verven ook zeker niet ieder jaar herhaald hoeft te worden. Natuurlijk neemt dit niet weg dat de deuren en kozijnen alsnog een aantal keer goed gereinigd moeten worden. Maar hoe pak je dat aan?

Sigma verf hout

Het is belangrijk om te beseffen dat hout nooit even strak blijft na aankoop. Dat is ook juist de charme van hout. Het krimpt en zet uit bij temperatuurverschillen, waardoor iedere deur en ieder kozijn er anders uit zal komen te zien. Helaas kunnen door dit werkingsproces ook verschillende openingen ontstaan. En dit wordt een flinke broedplaats voor vuil. Het is daarom belangrijk om houten kozijnen minimaal 1 keer per jaar schoon te maken. Hoe vaker, hoe beter natuurlijk. Gebruik hierbij altijd een sopje van lauwwarm water en een zeer zacht schoonmaakmiddel. Maak gebruik van een zachte of spons en wrijf niet te hard om beschadigingen op de oppervlakte te voorkomen. Gebruik daarnaast ook geen hardnekkige reinigingsmiddelen. Deze kunnen bijten in de verflaag, waardoor je vaker onderhoud moet plegen.

2.    Schilderen? Denk aan de juiste voorbereiding

Wanneer je over houten kozijnen of deuren beschikt, dan zal je deze zeker een aantal keer moeten schilderen. Wanneer je de juiste verf gebruikt en deze op de juiste manier aanbrengt, dan zal je dit aantal echter tot het minimum kunnen beperken. Kies bijvoorbeeld voor een stijlvolle uitstraling met Sigma S2U Allure Gloss. Door voor een kwalitatief merk te kiezen, geniet je langer van een optimaal resultaat.

Hou daarnaast rekening met de juiste voorbereiding. Schilder bijvoorbeeld enkel wanneer de temperaturen buiten optimaal zijn. Optimaal zijn temperaturen tussen de 10 en 20 graden Celsius. Verf daarnaast ook niet wanneer het vochtig buiten is. Maak eventueel eerst gebruik van een primer, zodat het hout goed verzadigd is en de laatste laklaag goed in zich opneemt.

3.    Breng minimaal twee verflagen aan

Vaak denkt men na één verflaag wel klaar te zijn. Het ziet er goed uit, dus waarom nog een keer schilderen? Voor een optimale bescherming en totale dekking is het echter belangrijk om minimaal twee verlagen aan te brengen. Laat altijd eerst de lak 24 uur drogen, zo zie je precies waar deze niet goed heeft gedekt en kan je voorzichtig een tweede laag aanbrengen.

Let op: verwijder de afdektape altijd voordat de tweede laag droog is, anders loop je het risico dat je een gedeelte van de verf weer lostrekt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *